Подгответе камшика и изтупайте федората – онлайн платформата GlobalXplorer ще позволи на всеки, който иска, да се превърне в съвременен Индиана Джоунс, пише Science Alert.

Разработена от Сара Парцак – археоложка и носителка на TED приз за 2016 г., GlobalXplorer използва сателитни снимки, за да предостави шанс на потребителите си да разгледат различни терени из Перу от птичи поглед. По този начин те могат да търсят нови потенциални археологически разкопки.

Парцак финансира проекта с парите, които печели от TED (1 млн. долара).

“Можем да създадем свят, в който хората не само, че се интересуват от историята, но и самите те я преразказват“, казва тя.

В много отношения GlobalXplorer е създадено по-скоро като игра, колкото като научен инструмент. Стартирате като младши изследовател, а сайтът започва да ви обучава и да ви показва какво всъщност трябва да търсите и как изглеждат археологическите разкопки от височина 724 км.

Колкото повече се ровите из тези „плочки“ (100 по 100 квадратни метра), толкова по-големи рангове ще придобивате.

Всяко ново ниво отключва различни награди, включително достъп до специално съдържание в YouTube.

„Искаме хората да имат причина да се връщат към платформата“, казва Парцак. Нейната цел е да използва световното общество на изследователи, които, по един или друг начин, да облекчат товара, паднал върху плещите на професионалните археолози.

Данните, събрани от GlobalXplorer, ще бъдат прехвърляни към Парцак и нейният екип. Те ще ги анализират и ще преценяват кои местности наистина заслужават допълнително внимание.

Парцак смята, че платформата ще се хареса на хората, тъй като археологията ни дава перспектива. Все пак човечеството е преживяло тирани, климатични промени, икономически кризи и зарази, допълва тя.

„В края на краищата – всички ние сме хора – казва Парцак. – Смятам, че желанието ни да научим кои сме и откъде сме дошли, ни свързва по начин, от които наистина имаме нужда в момента.“