Човек не може да прокопае и една дупка в Близкия Изток, без да се натъкне на някакъв артефакт с историческо значение. И тази новина доказва това твърдение за пореден път.

Находката е направена по случайност в националния парк „Палмахим Бийч“ в Израел с помощта на земекопна машина, която разбива покрива на древна пещера. Когато операторите надникват в нея, те осъзнават, че тя е пълна с ценни предмети. Проучване на  Израелската служба по опазване на античността (IAA) показва, че това помещение е било запечатано за период от цели 3300 години – още от времето на управлението на Рамзес II.

Рамзес II, наричан често и Рамзес Велики, е управлявал империя, която се е разпростирала отвъд пределите на Нил, включително Средиземноморското крайбрежие и днешна Газа, Израел, Ливан и части от Сирия. Изглежда, че в някакъв момент по време на тази окупация неговите поданици са укрепили покрива на пещерата, разположена на около 12 км от Тел Авив, с централна колона и са я напълнили с бронзови артефакти, които са останали непокътнати до ден днешен.

„Подобно откритие се случва веднъж в живота. Изключително рядко е да се натъкнеш на нещо, излязло сякаш от филмите за „Индиана Джоунс“ – на пещера, чийто под е обсипан със съдина, която никой не е докосвал близо 3300 години, от късната Бронзова епоха досега“, казва д-р Илай Йанай от IAA пред IFLScience.

„Фактът, че пещерата е била запечатана и не е плячкосвана в по-късните периоди, ще ни позволи да използваме съвременните научни методи, с които разполагаме днес, за да получим най-различна информация за артефактите от запазените останки върху тях – например органични елементи, които не са видими за невъоръженото око“, допълва д-р Йанай. „Пещерата би могла да ни предостави пълна картина на погребалните обичаи от късната Бронзова епоха. Тя е пълна най-вече с десетки грънчарски съдове с различни форми и размери, включително дълбоки и плитки купи, някои оцветени в червено, бокали, съдове за готвене, делви за съхранение и лампи за осветление.“

Откритието е твърде скорошно и на този етап много от предметите не са проучени внимателно. Д-р Йанай обаче установява, че някои от тях са дошли от север, докато други са произведени в Кипър. Рамзес II е бил толкова тираничен, че според някои именно той е библейският фараон, на когото са изпратени десетте чуми. Стабилността на управлението му обаче подпомага търговията. Действително една от най-големите победи на Рамзес II е над пиратите, плячкосващи средиземноморските кораби.

Въпреки че гробницата е изключително добре запазена и в продължение на 3 хилядолетия не е била ограбвана нито веднъж, злонамерени личности все пак успяват да откраднат част от предметите от момента на отварянето ѝ до инспекцията на IAA (при все че е била строго охранявана през цялото време). IAA е готова на всичко, за да си върне откраднатите предмети и наказанията за крадците на артефакти в страната са сериозни.

„Новината за откритието на пещерата се разпространи като горски пожар сред академичния свят и вече получихме молби от множество учени, които искат да вземат участие в планираните археологически разкопки“, казва директорът на IAA Илай Ескосидо.

В парка „Палмахим Бийч“ има и други археологически обекти. Въпреки че някои от тях са с около 2 века по-стари от гробницата, повечето са от времето, когато мястото е представлявало мюсюлманска крепост срещу кръстоносните походи.

Не е ясно и защо са били провеждани разкопки в национален парк.

Източник: IFLScience