Това са 10 от най-странните предмети, изстрелвани в Космоса

17 май 2019 г., 19:00
1522

Shutterstock

1. Марсоходите "Спирит" и "Опортюнити" са оборудвани с исторически защитни арматури - направени от метални останки на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушен при терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

2. Около 1607 г. в Америка е основана британската колония Джеймстаун. 400 г. по-късно совалката "Атлантис" понася табелка с името на града, дочакала звездния си час след векове на дъното на кладенец в населеното място.

3. Първите хора на Луната занасят там и къс от първия самолет, издигнат във въздуха от братя Райт.

4. Пак при кацането на "Аполо 11" на Луната, Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на нея, взема причастие. Той е ръкоположен за презвитериански свещеник и е първият, извършил таинството на естествения ни спътник.

5. През юли 1961 г. Гъс Грисъм извършва суборбитален полет с капсулата "Мъркюри". Той взема на борда й руло 5-центови монети, които смята да раздаде на деца, за популяризиране на космонавтиката. Но при кацането му капсулата потъва в Атлантическия океан, а той самият трудно е спасен с въртолет. През 1991 г. капсулата "Либърти Бел" е извадена и монетите са намерени - оттогава са в космическия музей в Канзас.

6. При всеки старт на руски "Союз" пред космонавтите виси и се люшка малка играчка. Тя не е само за украса, но и показва посоката и силата на ускоренията.

7. Част от праха на откривателя на Плутон Клайд Томбо лети по посока на далечната планетка със сондата "Ню Хърайзънс".

8. Разбира се, отвъд Плутон летят "Вояджър" 1 и 2, с послание към извънземните- включително великата българска песен "Излел е Делю Хайдутин"

9. Британският апарат "Бийгъл" понесе цветна картина от художника Деймиън Хърст - по нейните точки трябваше да се настрои камерата на сондата. Но тя се разби при кацането си на Марс и не можа да изсвири MP3 парче на групата "Блър".

10. Екипажът на "Аполо 15" взема 398 първодневни плика на космическа тематика, разчитайки на доходоносна филателна спекулация. Това води до скандал. А първият космически пощальон е Юрий Гагарин, пренесъл писмо в плик по молба на един от стартовите специалисти. Неговата пощенска мисия обаче е разкрита едва след няколко десетилетия - и след смъртта му.

Ключови думи:
Коментари