1. Марсоходите "Спирит" и "Опортюнити" са оборудвани с исторически защитни арматури - направени от метални останки на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушен при терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

2. Около 1607 г. в Америка е основана британската колония Джеймстаун. 400 г. по-късно совалката "Атлантис" понася табелка с името на града, дочакала звездния си час след векове на дъното на кладенец в населеното място.

3. Първите хора на Луната занасят там и къс от първия самолет, издигнат във въздуха от братя Райт.

4. Пак при кацането на "Аполо 11" на Луната, Бъз Олдрин, вторият човек, стъпил на нея, взема причастие. Той е ръкоположен за презвитериански свещеник и е първият, извършил таинството на естествения ни спътник.

5. През юли 1961 г. Гъс Грисъм извършва суборбитален полет с капсулата "Мъркюри". Той взема на борда й руло 5-центови монети, които смята да раздаде на деца, за популяризиране на космонавтиката. Но при кацането му капсулата потъва в Атлантическия океан, а той самият трудно е спасен с въртолет. През 1991 г. капсулата "Либърти Бел" е извадена и монетите са намерени - оттогава са в космическия музей в Канзас.