Както сполучливо гласи една сентенция, красотата е в очите на гледащия. Дали криви зъби, сключени вежди или миниатюрно стъпало – всяка култура намира за красиво нещо различно. Точно онова, което може би според вас е недостатък, в друга страна е идеал за красота.

Тук ви представяме 10 от най-странните идеали за красота:

1. Тайланд

В Тайланд и други части на Азия бледата кожа минава за особено красива и е символ на обществено положение. Ето защо местните жени правят всичко възможно да пазят лицата и телата си от слънцето.  За целта, когато отиват на плаж, освен че носят бански костюми с крачоли, те използват и така наречените „фейскини“ – маски за лице, които от няколко години са последен писък на плажната мода.

2. Китай

Дълго време в Китай съществувал един абсурден идеал за красота: така наречените лотосови крака. Стъпалата на малките момичета били превързвани, за да се предотврати растежа им. Благодарение на упоритото бинтоване и стягане с годините стъпалото напълно се деформирало, докато достигнело желаната дължина от 10 сантиметра. Макар че на жените им било почти невъзможно да ходят с подобни крака, тази практика била общопризната. Лотосовите крака се смятали за привлекателни и били белег на благоденствие, понеже жените не напускали дома, за да ходят на работа. За щастие, днес тази практика не само е изоставена, но и забранена със закон.

3. Таджикистан

Таджикистан е добър пример за това, че няма общовалиден идеал за красота. Защото докато западните жени ожесточено си скубят веждите, то в тази страна за особено красиви минават дамите с дебели сключени вежди.

4. Бразилия

Бразилия е известна със своите плажове, с карнавала и с полуголите си жени, танцуващи самба. Тъй като при това дупето е изложено доста на показ, не бива да се учудваме, че бразилците харесват стегнати задни части. Много жени дори изкуствено „надуват“ дупетата си с операция, за да отговарят на настоящия идеал за красота.

Но дълго време в Бразилия съществувал и друг идеал – смятало се за шик да имаш малък бюст. Големите гърди били характерни за жените от предградията и се смятали за признак на бедност. Днес, под влияние на западната и най-вече на американската култура, тази тенденция се преобръща и много дами си уголемяват бюста хирургически.

5. Япония

В Япония също има безброй идеали за красота, непонятни и отблъскващи за западния човек. Така например наред с бледата кожа се ценят и кривите зъби. Те се смятат за особено сладки и както мъже, така и жени ходят на зъболекар, за да им ги „оправят“, така че да не изостанат от модата.

Следва продължение по-късно днес.