Както сполучливо гласи една сентенция, красотата е в очите на гледащия. Дали криви зъби, сключени вежди или миниатюрно стъпало – всяка култура намира за красиво нещо различно. Точно онова, което може би според вас е недостатък, в друга страна е идеал за красота.

Тук ви представяме 10 от най-странните идеали за красота:

1. Иран

В никоя друга страна не се правят толкова много операции на носа, колкото в Иран. Междувременно в много части на света стана нещо обичайно да се коригира носът, но процедурата обикновено се извършва тайно, без много шум. В Иран, напротив, да си позволиш скъпа корекция на носа е белег на високо обществено положение. Дори превръзката, която трябва да се носи след операцията, минава за абсолютен признак за красота и с гордост се излага на показ.

2. Папуа-Нова Гвинея

В Папуа Нова Гвинея още живеят много туземни племена, които имат свои ритуали и митове. Така например скарификацията или т.нар. „боди арт“, се смята за символ на сила и мъжественост. Кожата на воините се прорязва така, че да образува особено дълбоки белези. Когато заздравее, тя трябва да напомня на крокодилска кожа. Често белезите символизират  принадлежността към племето, но също така и половата зрялост на момчетата.

3. Нова Зеландия

Маорите в Нова Зеландия също имат свои традиционни ритуали. Причудливите татуировки, включително по лицето, са познати на мнозина. Цветът им обаче се постига с помощта на т-нар „драскаща техника“, при която боята се вкарва под кожата, така че да се получи релефен татус. Татусите символизират прехода от дете към възрастен и мъжете си ги правят най-вече по лицето, бедрата и задните части. Жените пък украсяват с тях брадичката, устните или челото си.

4. Корея

От няколко години в Корея си пробива път друга, доста куриозна мода. Заради оскъдното си окосмяване в областта на срамното възвишение все повече жени там си присаждат косми. Докато много западни жени бръснат венериния си хълм, за да стане идеално гладък, там окосмяването минава за белег на плодовитост.

5. Русия

В Русия дългите крака се смятат за красиви. В една клиника в град Курган дори се извършват хирургически операции за удължаването им. Процедурата продължава 12 месеца и е свързана с нечовешки болки. Заради няколко сантиметра повече ви чупят костите, след което шинират краката, така че да добият бленуваната издължена форма.

Широко разпространен феномен е, че ние, хората, винаги се стремим към онова, което нямаме. Така някои от нас са готови да се подложат на ужасни мъчения,  за да променят външния си вид, само и само да отговарят на съвременния идеал за красота. При това със сигурност може да се поспори за границата между здравия разум и лудостта!

Още 5 прочетете тук