Специален "гост" ще озари небето малко преди Коледа

03 декември 2018 г., 16:02
2027

Периодичната кометата 46P ще е ярка и достъпна за наблюдение дори с бинокъл през последните три месеца от годината, когато ще е видима цяла нощ. В този период кометата преминава бързо през съзвездията Пещ, Кит, Еридан, Колар и Рис, пише Астрономически календар.

Източник: Triff / Shutterstock

В момента малка комета, наречена 46P/Wirtanen, се приближава към Земята. Тя ще се намира най-близо до нашата планета на 16-и декември – точно на 11 586 350 километра (или около 1/13 от разстоянието от нас до Слънцето).

Според астронома Джо Рао тази вътрешно-орбитална среща ще бъде десетата най-близка от 1950-та година насам. 46P/Wirtanen е една от над 400-те комети от „семейството на Юпитер“. Като такава тя има елипсовидна орбита, като нейният афелий (най-далечната точка от Слънцето) е край Юпитер.

Докато се движи към перихелия (а именно – най-близката точка до Слънцето) по време на своята 5,4-годишна орбита, кометата се приближава значително близо и до нас. От време на време орбитата на Земята се синхронизира по такъв начин, че ние се озоваваме в района на нейния път (вижте видеото по-долу). И в края на тази година ще се случи именно това.

Ето какво трябва да знаете, ако искате да наблюдавате това събитие. В началото на декември 46P ще присъства на небосвода при деклинация от -20° - между съзвездията Кит и Еридан. До 16-и декември кометата вече ще е по средата между звездните купове Плеяди и Хиади.

„До Нова година вече ще е в север-североизточна траектория при деклинация от +56° в съзвездието Рис“, коментира Рао пред Space.com.

Колко лесно ще бъде забележима?

Някои астрономи предполагат, че леденият обект ще е с видима звездна величина (логаритмична мярка, отразяваща яркостта на наблюдаваното тяло) от +8 (отрицателните стойности показват, че обектът ще е по-ярък). Според други ще е +4 през декември, като на 16-и същия месец ще достигне пик от +3. За справка +3 или +4 съответства на най-бледата видима за невъоръженото око звезда, наблюдавана от градска среда. Т.е. не очаквайте изживяване, сходно с кометата Хейл-Боб от 1997 г.

Уви, 46P няма дори да прилича на по-бледа версия на комета. Обектът, чийто приблизителен диаметър е 1,2 км, не е достатъчно голям, че да генерира дълга опашка от светоотразяващи прахови частици. Неговата опашка ще се състои предимно от газ. Като цяло кометата ще се появи на небето ни като „пухкава и леко разсеяна топка светлина“, голяма горе-долу колкото Луната. Според Рао ще бъде особено трудна за наблюдение на място със силно светлинно замърсяване. Затова най-добре отидете на възможно най-мрачното място – далече от града и не гледайте директно в кометата, а леко вдясно от нея. По този начин пръчиците в средата на ретината, които са чувствителни на слаба светлина (ще могат да уловят колкото се може повече детайли).

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари