Много от екзопланетите носят доста странни имена - помислете например за названия като HD 41004 Ab или 16 Cygni Bb. Ето защо находчиви интернет предприемачи вече стартираха поредица от кампании, където срещу определена сума пари може да номинирате и гласувате за различни имена на нови планети. Ако сте участвали в някоя от тези кампании обаче най-вероятно сте били измамени, алармира PopSci.

Базовата цена за всеки желаещ да влезе в историята като кръстник на планета е била 4.99 долара, но са се предвиждали и пакетни оферти - все пак има доста планети, които трябва да получат наименование, нали? Платилите получават сертификат, удостоверяващ техния принос към науката и удовлетворението, че са участвали в исторически процес. Да, ама не.

Размерите на тези измами очевидно излизат извън всякакви граници, след като се наложи самият Международен астрономически съюз да излезе с изявление, че всичко това е просто измама.

"Искаме да ви уведомим, че тези схеми нямат никакво отношение към реалния процес на наименуване на планетите", се казва в разпространеното до медиите съобщение. По-нататък съюзът припомня защо все пак е необходим централизиран метод за кръщаване на новите планети и че предвид хилядите други планети, които се откриват в този процес, трябва да има ред и организация.

Все пак Международният астрономически съюз признава, че сегашният начин на кръщаване с произволни букви и цифри може и да бъде подобрен. Организацията възнамерява да се допита до своите членове дали е добра идея да се дават "популярни имена" на екзопланети. При всички положения обаче, тяхното кръщаване няма да става с плащането на съмнителни такси по интернет.