Ако сте виждали „трюфел“ в менюто до картофки или макаронени изделия, вероятно сте се изумявали от неговата висока цена. Защо тази уникална съставка е толкова скъпа? Трюфелите са редки, годни за консумация, подземни гъби или грудки, които са подобни на, но същевременно и различни от гъбите, съобщават от foodpanda. Гъбите растат извън земята, но трюфелите са по същество подземни гъби, тъй като предпочитат да растат в тъмното

Има различни видове трюфели на света. Най-известните са зимно бяло, зимно черно, мускатно черно, мускусно черно, китайско черно, хималайско черно, лятно черно, есенно черно и бели трюфели. Изглежда има още повече разновидности и подразновидности, но не всички си струват да се опитат. Въпреки че са годни за консумация, някои трюфели просто нямат вкус.

Трюфелите са скъпи по няколко причини.

Първо, те не са нещо, което хората лесно могат да засаждат и отглеждат - те са диви и придирчиви за това къде растат. Трюфелите обикновено процъфтяват на места, където има влага в топли дни и студени нощи. Те също предпочитат да се намират в близост до някои видове дървета, включително дъб, бор и лешници. Италианските и френските провинции са особено популярни места за отглеждане, но някои видове се срещат и в Австралия. Те също така растат бавно и не издържат дълго.

Понякога дори отнема от четири до шест години, за да могат някои видове трюфели да порастнат.

След като най-накрая достигнат зрялост, следващата стъпка е да ги открием - което не е лесен подвиг. Ловците разчитат на животни, за да намерят трюфели. Тъй като трюфелите узряват, те естествено освобождават миризливи съединения, привличайки животни като свине и обучени кучета.

Щом ги видят, ловците внимателно изкопават трюфелите, като избягват щети; трудоемък процес, който добавя отговор на въпроса защо трюфелите са толкова скъпи.

Белият трюфел е най-скъп. По-достъпният сорт са черните трюфели, защото имат по-дълго време на съхранение, замразяват се и са по-малко редки от другите видове.

Ако можете да си позволите истинска сделка, не забравяйте, че колкото по-дълго трюфелите са извън земята, толкова по-бързо губят своя аромат.