На Земята органичният въглерод се получава от биологични източници. На Червената планета обаче той най-вероятно е вследствие от химични реакции, сходни с тези, които захранват батериите в електрониката ви, пише Astronomy.com.

Години наред астрономите не можеха да разберат как точно Марс се е сдобила със своите органични въглеродни смеси, които на нашата планета се асоциират с живота, който познаваме.

Анализ на марсиански метеорити, паднали на Земята, разплита тази мистерия. Данните показват, че органичният въглерод най-вероятно се е получил от естествени „батерии“. Учените от научния институт „Карнеги“ откриват, че скалите съдържат органичен въглерод, сходен с този, открит от марсохода „Кюриосити“. Това позволява на Андрю Стийли и неговия екип да разберат по какъв точно начин тези органични смеси са се синтезирали на Червената планета.

Марсиански батерии

Астрономите достигат до извода, че тези смеси най-вероятно са се образували от електрохимична корозия на марсиански минерали от силно концентриран разтвор на солта. Процесът работи по начин, наподобяващ естествена и захранвана от корозията „батерия“. Той предоставя енергия за реакциите, създаващи смесите, коментира Стийли.

Новото проучване стъпва върху основите на изследване от 2012 г., в което Стийли и неговият екип потвърждават, че органичният въглерод в тези метеорити наистина е с марсиански произход, а не се е появил вследствие на земно замърсяване. Астрономите също така доказват, че източникът му не е биологичен.

Ако разберем кои точно процеси са участвали в образуването на въглеродните смеси на Марс, ще научим повече и за потенциалната обитаемост на планетата, категоричен е Стийли.

„Химичните реакции вероятно са сходни с тези, които са се случили в ранните стадии от живота на Земята“, добавя той. Всъщност те биха могли да настъпят навсякъде, където скалите са обкръжени от солен разтвор. Например в подземните океани на Енцелад и Европа.

За да достигне до това заключение, изследователският екип е използвал електронен микроскоп с висока резолюция и спектометър, за да заснеме проби от три метеорита. Както може да видите на тези снимки, астрономите успяват да различат резките от въглеродните пластове. Подобен вид текстури се образуват, когато минералите в марсианската скала си взаимодействат със солния разтвор. Резултатът е корозивна реакция.

В търсене на живот

„Марс вероятно ни показва как точно се е зародил животът на тази планета“ – казва Стийли и добавя, че при търсенето на живот дори и отрицателният отговор може да ни помогне да научим повече по този въпрос.

Изследването е публикувано в Science Advances