В началото на 2017 г. администрацията на Тръмп се опита да саботира третата орбиталната обсерватория за въглерод на НАСА (The Orbiting Carbon Observatory 3) или ОСО-3. Но не успя. След това през 2018 г. Белият дом отново се опита да прекрати научния инструмент за измерване на въглеродните емисии, отделяни от Земята. А космическата машина с размера на хладилник продължава да съществува. Нейната цел е да измери концентрацията на въглероден диоксид - най-мощният парников газ на нашата планета, споделя изданието Mashable. 

Концентрацията на въглероден диоксид на Земята в момента е най-висока за последните 15 млн. години, твърдят учените и вероятно е причина за повишаване на температурата на планетата до най -високите стойности от 120 хил. години насам. Така че, узнаването, откъде точно се излъчва най-много въглерод и къде Земята естествено поглъща някои от тези емисии, е от жизненоважно значение за съдбата на планетата. "Наблюденията на емисиите на въглеродният диоксид, който хората излъчват в атмосферата е от съществено значение", каза в интервю АнМари Елдиринг, учен по проекта OCO-3 в НАСА. "Разбирането за това, каква ще е ролята му в бъдеще, е критично важно." 

"Наистина добрата новина за ОСО-3 е, че ще има продължение на измерванията на въглеродния диоксид", заяви в интервю Понтус Олофсон, професор в Бостънския университет, който не е част от проекта, но също изследва въглеродния цикъл на Земята чрез сателити. 

За да "види", колко въглерод се насища в атмосферата на Земята, ОСО-3 ще разчита на слънчевата светлина. По-конкретно, инструментът ще отчита, колко слънчева светлина се абсорбира от молекулите на въглеродния диоксид. Всеки тип молекула реагира на светлината по различен начин, обяснява Елдеринг. OCO-3 ще разглежда светлината, която не се абсорбира от въглеродния диоксид и вместо това се отразява обратно в космоса. Колкото повече въглероден диоксид има във въздуха, толкова по-малко светлина ще се връща към камерите. Това ще бъде особено полезно, за да се види доколко градовете и дори електроцентралите - възвръщат или намаляват въглеродните си емисии. Предизвикателство е да се знае и колко въглерод Земята абсорбира, след като милиони акра амазонска тропическа гора е вече заличена от лицето на Земята. 

През 2017 г. Белият дом публикува своите бюджетни планове за 2018 г, призовавайки за прекратяване на пет научни мисии , включително OCO-3. В действителност обаче, Белият дом иска да прекрати цялата програма за въглероден мониторинг на НАСА, твърди изданието. Бюджетните пазарлъци обаче, които се водят между Конгреса и законодателите (голяма част от които живеят в райони, които подкрепят мисиите на НАСА) и застъпничество от страна на лидерите на НАСА, успяват да удържат правото на прогрмата да съществува. А и мисията коства изключително скромна част от бюджета, тъй като е построена от „резервните части“ на своя предшественик OCO-2 (който в момента е в космоса). Освен това космическата компания SpaceX изрази готовност да изведе OCO-3 към Международната космическа станция през следващите месеци. И докато OCO-2 разчита на свой собствен сателит за свободно летене и маневриране около Земята, OCO-3  ще бъде прикрепен към масивната орбитална космическа станция.

Завършеният инструмент ОСО-3 в момента чака в Космическия център Кенеди във Флорида да бъде натоварен на ракета SpaceX Falcon 9.

Източник: Мениджър Нюз