Гледката на ракета, която полита към Космоса, е нещо наистина впечатляващо. Всички сме виждали подобни кадри, заснети от земна перспектива. Какво ще кажете обаче да се насладите на подобно събитие от Космоса?

Вече можете благодарение на ново видео, качено в YouTube от визуалния творец Шон Доран. То използва кадри от Международната космическа станция (МКС), за да ни покаже изстрелването на руската ракета „Прогрес МС 10” от космодрума „Байконур“ в Казахстан на 16 ноември тази година.

Краткият клип тип таймлапс покрива общо около 15 минути кадри, заснети след изстрелването. На около 39-ата секунда можете а видите как една от частите на ракетата носител навлиза повторно в земната атмосфера, докато междувременно „Прогрес МС 10“ продължава пътя си към МКС. Жълтият пръстен е земната атмосфера.

„Прогрес МС 10“ бе изстрелян с около 2450 кг провизии за екипажа на МКС, който в момента се състои от германеца Александър Герст (автор на видеото), руснака Сергей Прокопиев и американката Серена Анунион-Кансейор. Бяха нужни около 2 дни, за да може да достигне станцията и да се скачи с нея. Напомняме еи, че това е и първият кораб, който пристига на станцията след аварията на кораба "Союз МС-10".