Луна на Луната? Учени от Института за космически изследвания в Калифорния потвърдиха, че планират да "уловят" астероид и да го прехвърлят в лунна орбита, пише New Scientist.

Мисията би струвала 2,6 милиарда долара (малко повече от марсохода Curiosity) и може да бъде завършена в следващите 20 години.

Администрацията на Обама е заявила, че планира изпращането на астронавти до близък астероид. Една от набелязаните възможни цели е космическата скала 1999 AO10.

Пътуването до нея обаче би отнела около половин година, излагайки астронавтите прекалено дълго на космическата радиация извън предпазното магнитно поле на Земята и извън обсега на възможна спасителна мисия.

Но ако роботизиран кораб донесе астероида до Луната, това би било привлекателна първа стъпка: един обект в орбита около Луната е по-лесно достъпен и за космически сонди и евентуално - за хора.

Екипът, дал предложението, предвижда изстрелването на специална капсула с ракетата Atlas 5. Тя ще бъде насочена към астероид, вероятно не повече от 7 метра широк. След кратко изучаване корабът робот ще хване космическата скала в "торба" с размери около 10 на 15 метра и ще се отправи обратно към Луната. Всичко това, заедно с поставянето на астероида в лунна орбита би отнело между 6 и 10 години.

Реализирането на подобна задача не е никак лесно и, по думите на Луис Фридман от американското Планетарно дружество, изисква още изглаждане от техническа и научна гледна точка. Проектът предстои да  бъде обсъден от службата по технологична и научна политика към Белия дом. Ако специалистите от Калифорнийския технологичен институт и Лабораторията за реактивно движение (JPL) успеят да защитят идеята си, скоро нашата Луна ще се сдобие с компания.