TESS, сондата на NASA, чиято цел е да търси светове, потенциално подходящи за живот, които се намират извън Слънчевата система, откри общо три планети около звезда, разположена на около 73 светлинни години от собствената ни слънчева система. Нещо повече - една от тях е със състав, сравним с този на нашата собствена Земя. 

И трите свята обикалят около звезда-джудже от тип М, разположена на около 73 светлинни години. допълват БГНЕС. Тя е приблизително 40% по-малка от нашето Слънце по маса и размер и има повърхностна температура около една трета по-ниска от Слънцето.

Първата и най-вътрешна планета, наречена TOI 270 b, е с 25% по-голяма от Земята и има приблизителна маса 1,9 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тъй като тя е най-близката от трите до звездата, планетата е описана като „гореща“ и е повече от вероятно да има скалиста повърхност.


Източник: JPL-CALTECH/AMES/NASA

Проучването на НАСА определя другите два свята като „мини-Нептун“, но изследователите казват, че са необходими допълнителни данни, тъй като тези планети приличат на тези, наблюдавани в нашата собствена слънчева система. TOI 270 c и TOI 270 d, съответно са 2.4 и 2.1 пъти по-големи от Земята. Смята се, че първата тежи около седем пъти земната маса, докато втората е приблизително пет пъти по-голяма от земната.

TESS се натъкна на над 850 „потенциални нови планети“, но само 24, включително последните три, спечелиха честта да бъдат наречени планета, тъй като сателитът за първи път започна да търси екзопланети през юли 2018 г.

„Темпът и производителността на TESS през първата година от дейността му са надхвърлили най-оптимистичните ни надежди за мисията“, казва Джордж Рикър, главен изследовател на TESS в Масачузетския технологичен институт.

Изследователите се надяват последващите наблюдения във връзка с находките на TESS да продължат да хвърлят светлина върху това как функционират тези планети, какви газове присъстват върху тях и дали животът може да оцелее на тези светове или не.