Марсоходът "Кюриосити" на NASA отчете нетипично увеличение и намаляване на нивата на кислород над кратера Гейл на Червената планета.

На този етап учените не могат да обяснят тази мистериозна промяна с нито един от известните ни химични процеси. Забелязана е обаче корелация между съотношенията на метана и на кислорода в атмосферата на планетата. Може би тези два процеса са свързани помежду си по един или друг начин.

Оказва се, че през пролетта и лятото концентрацията на кислород нараства средно с цели 30 процента, докато през есента се връща към нормалните нива. Всяка година обаче количеството е различно. Сякаш всяка пролет нещо (например микроорганизми) произвежда кислород, а през есента го премахва.

Атмосферата на Марс е изключително рядка: повърхностното ѝ налягане е едва 750 Pa (0,75%, тоест 133 пъти по-малко от атмосферното налягане на Земята, измерено на морското равнище). Тя се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород и вода. През 2003 г. по (време на наблюдения от Земята) е открит и метан. Находката е потвърдена през март 2004 г. от апарата „Марс експрес“.

Нужни са още проучвания, за да разберем какво точно се случва.

Източник: Science Alert