Малки планини от воден лед бавно се движат по повърхността на Плутон, носени от азотните ледници на планетата-джудже, пише агенция Фокус.

Изображението, заснето от сондата New Horizons на американската Национална космическа агенция (NASA) по време на историческото й прелитане покрай Плутон миналия юли, показва, че огромният регион Спътник Планум, намиращ се в “сърцето” на небесното тяло, е обсипан с вериги и струпвания от хълмове от воден лед.

“Тъй като водният лед е по-малко плътен от състоящия се предимно от азот лед, учените смятат, че хълмовете от воден лед се носят в море от замръзнал азот и се придвижват подобно на айсбергите в Арктическия океан на Земята,” посочва NASA.

“Хълмовете вероятно са части от масивни възвишения, които са се срутили и са били отнесени от азотните ледници в Спътник Планум.”

В централната част на Спътник Планум има масивни многоъгълни блокове от азотен лед. Подобните на клетки структури може да са произведени при процес на термална конвекция, предизвикан от мистериозната вътрешна топлина на Плутон.

Публикуваната на 4 февруари от NASA фотография е заснета от New Horizons на 14 юли 2015 година, когато сондата се намираше на 16000 километра от Плутон. Изображението обхваща регион с размери приблизително 480 на 340 километра, като резолюцията е 320 метра на пиксел.

New Horozons все още изпраща към Земята огромно количество данни, записани по време на прелитането. Всички изображения и измервания би трябвало да пристигнат до идващата есен. В момента космическият апарат се носи към малък обект на един милиард километра отвъд Плутон, наречен 2014MU69. New Horizons ще изследва отблизо небесното тяло на 1 януари 2019 година, ако NASA одобри отпускане на финансиране за експедицията.