Космическият туризъм може да застраши климата

07 февруари 2019 г., 18:32
388

Снимка: NicoElNino / Shutterstock

Редовните стартове на суборбитални туристически кораби може да ускорят повишаването на температурите на Земята, съобщава New Scientist.

До този извод стигнаха учени, разработващи компютърен модел на въздействието върху климата на сажди, образуващи се при непълно изгаряне на различни горива.

Екипът от Аерокосмическата корпорация в Лос Анджелис изчислили колко сажди биха се отделили при хиляда суборбитални полета годишно (планираното равнище на космически туризъм към 2020 г.).

Опростеният модел предвиждал цялото това количество да бъде изхвърлено над космопорт "Америка", който се строи сега в Ню Мексико. Основният замърсител, разбира се, бил космическият кораб SpaceShipTwo на Virgin Galactic.

Приблизителните сметки показали, че за хиляда старта SpaceShipTwo ще произведе около 600 тона сажди. От това на земните полюси температурата ще се повиши средно с около 0,2 градуса.

Очаква се частната космонавтика да изхвърля повече сажди от гражданската авиация. Освен това пътническите самолети изхвърлят саждите си на ниски височини, откъдето те се "измиват" с валежите. Саждите на космическите кораби ще се концентрират на височина около 40 км и по-високо, където ще остават до десетина години.

Според критиците на разработката, тя не се опира на достатъчно твърди данни за двигателите на разработваните средства за космически туризъм.

Ключови думи:
Коментари