През 1993 година НАСА решава да възобнови изследването на Марс и изпраща мощна орбитална сонда, която се нарича “Марс Обзървър” (Mars Observer). Учените възлагат много надежди на този апарат, тъй като се очаква да проведе топографски наблюдения на повърхността, да провери за изпарения от повърхността на Марс , да направи мониторинг на праховите бури, да разучи подробно структурата на атмосферата. Общата цена на проекта е 813 милиона долара!

Контактът със “Марс Обзървър” е загубен на 21 август 1993 година - само три дена преди пристигането! Вероятната причина за загубата е повреда в двигателната система, която е причина апаратът да се върти неконтролируемо около оста си.

Недоволството сред научния свят е голямо. Много надежди са възложени, много средства са похарчени, никакви резултати не са постигнати. От този момент нататък програмата на НАСА не само по отношение на Марс, но по отношение на всички междупланетни изследвания търпи коренна промяна. Следва ново поколение космически апарати, които се оценяват като ‘faster, cheaper, better’ (“по-бързи, по-евтини и по-добри”).

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития


1737 г. — В София е обесен самоковският владика Симеон Самоковски, който е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско.
1877 г. — Руско-турска война (1877-1878): Начало на Втората битка при Шипка.
1886 г. — Извършен е неуспешен преврат в България срещу правителството на княз Александър I Батенберг, който довежда до съставяне на временно правителство, начело с Климент Търновски.
1897 г. — Германският химик Феликс Хофман синтезира хероина.
1898 г. — Основан е бразилският футболен клуб Вашко да Гама.
1911 г. — Картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи е открадната от служител на Лувъра; намерена е през 1913 г.
1944 г. — Започва Конференцията в Дъмбъртън Оукс, която е прелюдия към създаването на ООН.
1959 г. — Президентът Дуайт Айзенхауер подписва изпълнително нареждане, с което обявява Хаваите за 50-ти щат на САЩ.
1965 г. — Изстрелян е космическият кораб „Джемини 5“ с екипаж Гордън Купър и Чарлс Конрад.
1968 г. — Инвазия на войските на Варшавския договор в Чехословакия, вж. също Пражка пролет.
1983 г. — Филипинският опозиционен лидер Бенигно Акуино е застрелян на международното летище в Манила при завръщане в родината си.
1986 г. — Въглероден диоксид изригва от вулканичното езеро Ниос в Камерун и убива 1 700 души в радиус от 20 km.
1989 г. — Голямата екскурзия: Турция затваря границата си с Народна република България, след като вече са се изселили 344 000 български турци.
1991 г. — Латвия обявява възстановяване на пълната си независимост от СССР, който я признава на 6 септември.
1991 г. — Михаил Горбачов обявява, че контролира изцяло положението след 60-часовия Августовски пуч в Русия.
1993 г. — В България стартират залозите в играта Еврофутбол.
1994 г. — Тайфунът Фред опустошава китайската провинция Дзежянг — загиват над 700 души, материалните щети са за 1,6 милиарда долара.
1999 г. — С два взрива е направен опит да се разруши Мавзолея на Георги Димитров в София; сградата обаче не рухва и се налага да бъде досъборена с механични средства.
2000 г. — Опитите да бъде достигната потъналата руската атомна подводница Курск са прекратени. Водолазите обявяват, че никой от 118-членния екипаж не е оцелял.
2002 г. — Външният министър на Либия Мохамед Шалкам е на посещение в България и уверява българската общественост, че Процесът срещу българските медици в Либия е деполитизиран.
2004 г. — При серия от взривове в столицата на Бангладеш – Дака загиват 22 души.
2006 г. — Русия изплаща предсрочно целия си дълг към Парижкия клуб на страните кредитори, като последната вноска възлиза на 23,7 милиарда долара.