10 от най-странните неща, които откриваме в Космоса

11 февруари 2017 г., 09:00
4339

Колоните на творението. Egyptian Studio / Shutterstock

Лесно е да забравим, че там някъде, отвъд нашата миниатюрна планета, се крие едно безкрайно и неизследвано пространство, пише Mashable.

В приложеното по-долу видео на All Time 10s ще откриете редица забавни факти за Космоса, покриващи едни от най-странните обекти, които хората са откривали. От зомби звезди до метални светове.

10. Воден резервоар в Космоса

Резервоар със 140 трилиона пъти повече вода от океаните на Земята обкръжава черна дупка, произвеждаща енергията на хиляда трилиона слънца.

9. Колоните на творението

Тези колони от газ и прах са инкубатори на нови звезди. Те се разпростират до 40 трилиона км. Смята се, че са били унищожени от свръхнова преди 6 хил. години.

8. Междузвездни планети

Милиарди планети се реят из Космоса свободно и безцелно, след като са се освободили от своята орбита. По време на създаването на нашата Слънчева система е възможно да е имало още една планета, която впоследствие е била изхвърлена.

7. Пулсари


Jurik Peter / Shutterstock

Някога сме смятали, че зомби звездите, изхвърлящи радиация на определени тласъци, са били извънземно средство на комуникация. Именно тези периодични изхвърляния са спомогнали за създаването на XNAV GPS система за космическите ни кораби.

6. Магнетари


Jurik Peter / Shutterstock

Това са неутронни звезди с магнетични полета, които са толкова големи, че обикновено смачкват кората на звездата и предизвикват звездотресения. Ако се намират на 1000 км от нас, могат да изкривят атомите в човешкото тяло и да разкъсат плътта ни.

5. 16 Психея

Астероид, за който сме смятали че представлява оголено желязно ядро на частично формирала се прото планета. Намира се между Марс и Юпитер. Това е първият метален свят, откриван някога от човечеството.

4. Квазари


Igor Zh. / Shutterstock

Тези дискове от материя, обкръжаваща черните дупки, са най-ярките обекти в Космоса. Могат да бъдат трилион пъти по-ярки от Слънцето.

3. Галактически канибализъм

Процес, при който една по-голяма галактика изяжда някоя по-малка и се слива с нея. Смята се, че след 4 млрд. години Андромеда и Млечния път ще се сблъскат.

2. MIRA

Умираща звезда, летяща из Космоса със свръхзвукова скорост. Зад себе си оставя следа от материал, дълга 13 светлинни години, който се превръща в нови звезди, планети и може би живот.

1. Ледената звезда

WISE 0855 0714 е кафяво джудже с температура -13 градуса по Целзий. На съседната звезда кафяво джудже Luhman 16B вали разтопено олово.   

Ключови думи:
Коментари