5. При кипенето на водата се губят някои полезни елементи, затова, за да „съживите“ водата, прелейте я няколко пъти от един съд в друг. Така ще има по-ободряващ и стимулиращ ефект, който иначе отсъства от „безжизнената“ вода.

6. Да хапнете плод е по-полезно отколкото да го изпиете като сок.

7. Приготвяйте си пресен сок от моркови, репички, цвекло и в него добавяйте малко и от зелените листа на зеленчуците.

8. Не ви препоръчвам да употребявате алкохол, чай, кафе, какао и шоколад, защото кофеинът и теоброминът са силно възбуждащи стимулатори.

9. Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на малки глътки, защото в противен случай може да доведе до разстройство на стомаха.

10. Не забравяйте: тялото се храни не с това, което приемаме, а само с това, което може да усвои.

11. Избирайте прецизно храната, която ви „приляга“ най-добре – така както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с различни храни и комбинации, докато установите кои храни са най-добри за вашия организъм.

12. Избягвайте „мъртвата“ храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.

13. Дъвчете много добре храната, богата на нишесте. Нишестето се превръща в глюкоза под въздействие на слюнката и ако не е добре напоено с нея, то остава в този вид в стомаха и се разлага в продължение на няколко часа.

14. Препеченият или по-стар хляб е по-полезен. Но не приемайте течности заедно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.

15. Не приемайте повече от една порция с нишестена храна наведнъж. Например ако ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.

16. Ако имате проблем с перисталтиката на червата, направете си такова меню, че да не консумиране нишесте и протеини заедно, особено с продукти, съдържащи сяра – като грах, зеле, яйца, ряпа и др.

17. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за приготвяне на супа. Картофената вода например е много полезна.