Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога, която освен това популяризира йогата в много страни по света.

Евгения Лабунска-Петерсон е родена през 1899 година в Рига, в семейство на банков служител от шведски произход и известна руска оперетна актриса.

Тя няколко пъти е променяла живота си из основи. Говорела е 12 езика и определяла като своя родина три страни – Русия, където се е родила; Индия, където се е „преродила“; и дружелюбната за нея Аржентина, където прекарва последните 17 години от живота си.

Индра Деви е обиколила половината свят, познавала се е с много холивудски звезди, индийски философи, както и партийни величия. Сред нейните ученици са Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни актьори от 40-те години на миналия век.

Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години.

Когато е на 93-годишна възраст Индра Деви разказва в интервю за своя хранителен режим:

„Аз съм вегетарианка от много години, ям един път на ден, понякога – два пъти. След ставане от сън изпивам 200 мл вода с лимон, която съм приготвила от вечерта.
Закуската ми е чашка соево мляко или кафе от зърнени култури. Малко бадеми и стафиди. Грейпфрут или портокал, който ям заедно с бялата ципа, а понякога и с кората.
Пия много вода, ям пресни сезонни плодове и пия зеленчукови сокове. Преди сън също изпивам чаша вода.
Понякога обядвам и обядът ми се състои от една от следните храни: зеленчукова супа или зелена салата; един сварен или суров зеленчук; порция кафяв ориз; печен небелен картоф с малко растителна мазнина или соев сос.
Понякога за обяд хапвам домат със сирене, яйце или йогурт с мед и покълнала пшеница.“

В една от своите книги Индра Деви описва принципите на хранене, които е спазвала самата тя и е препоръчвала на учениците си, а също коментира глобалните проблеми с нездравословното хранене.

За глада сред изобилието

Всички знаем, че заедно с въздуха и водата храната е необходима за поддържане на здраво, младо и силно тяло. Нима не е парадоксално, че Америка, най-богата страна в света, най-много страда от неправилно хранене, „гладувайки“ на фона на изобилието... Защото, въпреки че хората масово преяждат, в организма попада само храната, която може да бъде разложена на съставните си части и усвоена. Ако не отговаря на тези условия, храната се превръща в отрова.
Храната на съвременния човек е твърде безжизнена и изкуствена. И затова и здравословното състояние на хората става все по-окаяно.