Деветте месеца на бременността за повечето жени са изпъстрени с прекрасни преживявания, най-вече заради хормоните, които настройват на вълна "щастие". Понякога обаче има и дискомфорт, който се проявява на етапи с различна сила. В някои случаи те са доста изявени и неприятни. Можем ли да ги избегнем и кои искат повишено внимание?

Гадене и повръщане

Това се случва с много жени през първите три месеца на бременността.

Обикновено пристъпите идват сутрин, но бъдещата майка не е във форма през целия ден. Вярно е, че не продължават дълго.

В повечето случаи, щом жената влезе във второто тримесечие, секват. Могат обаче да се върнат към края на бременността, защото матката увеличава обема си и притиска стомаха.

Сърбежи

По кожата често се явяват червени плаки, които силно сърбят. Причината им не е изяснена от науката. Случва се в началото на бременността. И както внезапно се явяват, така и преминават от самосебе си.

Кръвотечение

Колкото и слабо да е, налага консултация с гинеколог. През първите месеци това може да е начало на спонтанен аборт или сигнал за извънматочна бременност.

В много случаи обаче кръвотечението не е проблем и не се отразява на развитието на бебето в утробата.

Киселини

Киселините или така нареченият "гастрофагиален рефлукс" са всекидневие за много бременни още от края на второто тримесечие. Причината е, че нарастването на матката избутва стомаха нагоре и киселините се качват към гърлото.

За да облекчите състоянието си, не прекалявайте с кафето и мазните храни. Другият номер е да не си лягате скоро, след като сте се нахранили.

И още нещо помага - легнете на висока висока възглавница, за да спите в полуседнало положение.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.