Фитнес феновете обичат да казват: „Без болка няма успех!“. Това обаче не важи само за вдигането на тежести. Ако искате да станете по-добри в някаква дейност или да постигнете амбициозна цел, това почти сигурно ще изисква от вас да излезете от зоната си на комфорт и да се подложите на известно „страдание“.

Повечето от нас разглеждат този дискомфорт като страничен ефект от самият процес по постигане на конкретна цел – нещо, което очакваме и търпим, но в същото време опитваме да сведем до минимум. Това е напълно разбираемо, но според ново прочуване на Университета Корнел и Чикагския университет тези опити за ограничаване на дискомфорта същевременно с това лимитират и нашите способности. Ако искате да увеличите шанса си за успех, трябва целенасочено да търсите чувството на дискомфорт, твърдят авторите на изследването.

Колкото по-неудобно се чувствате, толкова по-бързо усъвършенствате уменията си

Представете си, че искате да станете известен актьор. Като първа стъпка към постигането на тази цел може да се запишете на курс по актьорско майсторство. Какво ще си кажете, след като престъпите прага на залата, в която се провежда курса? Първият инстинкт на много хора би бил да се нахъсат и да опитат да бъдат възможно най-забавни и креативни.

След като авторите на прочуването са поканили 557 доброволци на участие в курс по актьорско майсторство за начинаещи, тези, на които е било казано да се държат по начин, които ги кара да се чувстват неудобно, всъщност са се представили по-добре от онези, които са се стремили да оставят добро впечатление.

Звучи интригуващо, но какво означава това за всички останали? Разбира се, на актьорите много често им се налага да влизат в роли, в които е желателно да се чувстват като глупаци. Истината обаче е, че това важи и за предприемачите.

Изследователския екип е провел и серия от последващи експерименти. Независимо дали участниците е трябвало да изпълняват писмени задачи или да изучават текущи събития, тези, на които е било казано да търсят дискомфорт, в крайна сметка са се представили със всяка задача, която им е била възложена.

„Като цяло резултатите предполагат, че трябва да търсим чувствата на неловкост или дискомфорт, които често са свързани с личностното израстване, и да ги тълкуваме като признаци на напредък към нашите цели“, се казва в блога Research Digest на Британското психологическо общество, в който се обобщават резултатите от прочуването. Казано по-просто, независимо дали сте актьор, предприемач или амбициозен писател, стремежът към дискомфорт ще ви помогне да се усъвършенствате по-бързо, отколкото ако се фокусирате само върху постигането на майсторство.

Изкуството и науката са на едно мнение

В блога на Британското психологическо общество се посочва, че макар това изследване да е убедително, то улавя само един момент във времето. Дали тези, които търсят дискомфорт, продължават доброто си представяне в дългосрочен план, или цялата тази неловкост ги изтощава дълго преди да са постигнали целите си? Това изследване не може да отговори на този въпрос, но има причини да се счита, че търсенето на дискомфорт може да бъде печеливша стратегия в живота, подобно на краткосрочните изследвания.

Има известен анекдот от света на изкуството, който отговаря перфектно на това ново изследване. Историята разказва, че един професор в училище по изкуство веднъж казал на половината си клас по керамика, че ще бъдат оценени според количеството работа, което са изпълнили. На другата половина им беше казано, че ще бъдат оценени според качеството на най-доброто им произведение.

Коя група се е справила по-добре – тази на учениците, инструктирани да създадат възможно най-много глинени купи, или онази, на която е било казано да търсят съвършенство? Може да звучи странно, но първата група всъщност е създала по-добри продукти от втората. Дискомфортът е надделял над фокуса върху успеха.

„Изглежда, че докато „количествената група“ усилено е създавала купи и се е учила от грешките си, „качествената група“ е губила време в размисли за постигане на съвършенство и в крайна сметка не е имала какво да покаже, освен грандиозни теории и купчина нескопосано моделирана глина“, обясняват авторите на книгата, популяризирала тази история.

Тези, които приемат объркания и разочароващ процес на правене на грешки имат повече практика от онези, които се фокусират само върху успеха. Следователно те усъвършенстват уменията си по-бързи.

Науката и изкуството изглежда са на едно мнение. Ако имате дръзки цели или се опитвате да овладеете нещо трудно, било то работа с глина или стартиране на бизнес, трябва активно да търсите разочарованието и смущението, произтичащо от факта, че засега не се справяте отлично с работата си. Тези неприятни чувства означават, че се учите и развивате.

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз