Животът става все по-динамичен, хората са все по-заети и не обръщат внимание на малките неща. Въпреки това трябва да знаете, че най-обикновен жест на доброта и милосърдие може да ви изпълни с чувство на удовлетворение и хармония.

Според изследователите случайните жестове към другите не само подобряват физическото ни благосъстояние, но и помагат да гледаме по-позитивно на живота.

Не е задължително жестът да бъде голям или да е свързан с много пари. По природа хората се нуждаем от връзка с другите, от любов и състрадание. Затова се чувстваме добре, когато даряваме на някого нещо, когато помагаме безвъзмездно. Добрата дума и добрият жест могат да имат чудотворна сила и да създадат ефекта на „предай нататък”. Никога не е късно да започнете. Защо не още днес? Създайте си навик да бъдете добри. Каквото повикало, такова се обадило, казали са хората. Доброто, което давате, рано или късно ще се върне при вас.

Вижте тези 15 простички жеста на доброта, които няма да ви костват нищо, а биха означавали много за някого и биха могли да ви направят щастливи.

1. Усмихвайте се.

Усмивката е естествена красота. Поздравете някого с усмивка и ще видите, че ще получите същото в отговор. Не само че ще направите добро впечатление, но ще създадете настроение и предпоставка за добри взаимоотношения. Усмивката ще ви отвори много врати, ще ви помогне да се сприятелите и да разширите социалния си кръг. Никой не обича вечно нацупените и негативни хора.

2. Изразявайте любовта си.

Духовното е много по-ценно от материалното в живота. Може да забравите някого, но не и начина, по който ви е накарал да се почувствате. Затова накарайте другите да се почувстват обичани, ценени, специални – особено близките си. 

3. Прощавайте.

Прошката не е лесна работа. Едно е да си мислиш, че си простил, друго е наистина да простиш от сърце и да продължиш напред. Казват, че това е най-голямото изкуство. Искат се смелост, висока нравственост и широка душа. Важно е обаче не само да се научите да прощавате на другите, но и на себе си. Обичайте се повече, уважавайте се повече, не изпитвайте вина, когато трябва да се освободите от негативно влияние в живота си.

4. Отворете на някого вратата или задръжте асансьора.

Живеем в толкова забързан свят, че задържането на една врата може да бъде рядко срещано явление. Замислете се само колко би ви коствало да го направите и после вземете предвид факта, че ако всеки от нас задържи вратата само веднъж на ден за някого друг, се създава една невидима верига от взаимопомощ, която намалява колективното усилие на хората, които и без това си имат достатъчно много задачи. Нещо съвсем дребно и на пръв поглед незначително, което обаче може да ни улесни живота.  

5. Занесете кафе на колегите в офиса.

Простият жест, да занесеш на някого кафе сутринта, може да бъде най-хубавото нещо, което ще му се случи този ден. Подобен акт на внимание и грижа към другия ще подобри ефективността на работното място и ще изгради една приятелска атмосфера.

6. Отстъпете място.

Следващия път, когато пътувате с градския транспорт, отстъпете мястото си на някой по-възрастен. Това е чудесен начин да покажете уважение и загриженост. Огледайте се наоколо – може би точно до вас стои права бременна жена или малко дете, които трудно се държат на краката си.

7. Помогнете на някого с тежък багаж.

Когато видите жена, която се бори със стълбите, натоварена с тежки торби, предложете й помощ. Не бихте искали вашата съпруга, сестра или майка да са на нейно място и бихте се радвали, ако някой им предложи помощта си, нали?

8. Когато шофирате, пуснете някого пред себе си.

Натовареният трафик изнервя всички. Но помислете само колко по-лесно ще бъде, ако всеки пуска по една кола на завой например. Няколко секунди няма да променят нищо. Никой не бърза чак толкова много. Така че следващия път, когато някой чака, за да се престрои, просто го пуснете.

9. Предложете да гледате бебето на близък приятел.

Родителството е най-прекрасната и най-изтощителна работа на света. Ако имате възможност, предложете си услугите да гледате бебето на приятел или съсед – особено ако познавате самотен родител. Този жест на загриженост ще означава много за него и рано или късно доброто ще ви се върне.

10. Опечете сладки за новия съсед.

Е, не е задължително да са точно домашни сладки. Достатъчно е да предложите чаша студена вода на съсед, който цепи дърва в горещ слънчев ден например. Поздравявайте с усмивка съседите си, поканете ги на чаша чай – това ще ги накара да се почувстват в дружелюбна среда.

11. Занесете пилешка супа на някой болен.

Знаем колко е приятно някой да се грижи за нас, когато сме болни. Постъпете по същия начин за някой друг. Жестът ще стопли не само стомаха, но и сърцето му.

12. Не прекъсвайте хората, докато говорят.

Обръщайте внимание какво споделят с вас другите. Не е уважително да питате за нещо, което вече са ви казали. Добрият слушател обикновено е и добър приятел.

13. Поправете нещо счупено.

Ако някой има нужда да му се поправи уред или друго, а вие разбирате от това, предложете помощта си. Ще се изненадате колко приятно може да се окаже. А и така ще развиете още повече уменията си.

14. Правете комплименти.

Тъй като думите имат силата и да лекуват, и да нараняват, един комплимент би могъл да преобърне света за някого. Не забравяйте, че на хората им е приятно да бъдат забелязвани и оценявани. Ако някой го заслужава, кажете му го.

15. Не отказвайте милостиня.

Благотворителността не е необходимо да се изразява в хиляди левове. Понякога дори левчето може да промени нечия съдба. Не махайте с ръка и не отминавайте. Помагайте винаги, когато имате възможност. Никой не е обеднял или забогатял с едно левче.

А вие какво добро сторихте днес?

Цветелина Велчева