В случай че сте пропуснали първата част на материала, можете да наваксате от този линк.

7. Помогнете на някого с тежък багаж.

Когато видите жена, която се бори със стълбите, натоварена с тежки торби, предложете й помощ. Не бихте искали вашата съпруга, сестра или майка да са на нейно място и бихте се радвали, ако някой им предложи помощта си, нали?

8. Когато шофирате, пуснете някого пред себе си.

Натовареният трафик изнервя всички. Но помислете само колко по-лесно ще бъде, ако всеки пуска по една кола на завой например. Няколко секунди няма да променят нищо. Никой не бърза чак толкова много. Така че следващия път, когато някой чака, за да се престрои, просто го пуснете.

9. Предложете да гледате бебето на близък приятел.

Родителството е най-прекрасната и най-изтощителна работа на света. Ако имате възможност, предложете си услугите да гледате бебето на приятел или съсед – особено ако познавате самотен родител. Този жест на загриженост ще означава много за него и рано или късно доброто ще ви се върне.

10. Опечете сладки за новия съсед.

Е, не е задължително да са точно домашни сладки. Достатъчно е да предложите чаша студена вода на съсед, който цепи дърва в горещ слънчев ден например. Поздравявайте с усмивка съседите си, поканете ги на чаша чай – това ще ги накара да се почувстват в дружелюбна среда.

11. Занесете пилешка супа на някой болен.

Знаем колко е приятно някой да се грижи за нас, когато сме болни. Постъпете по същия начин за някой друг. Жестът ще стопли не само стомаха, но и сърцето му.

12. Не прекъсвайте хората, докато говорят.

Обръщайте внимание какво споделят с вас другите. Не е уважително да питате за нещо, което вече са ви казали. Добрият слушател обикновено е и добър приятел.

13. Предложете си услугите като майстор.

Ако някой има нужда да му се поправи уред или нещо друго, а вие разбирате от това, предложете помощта си. Ще се изненадате колко приятно може да се окаже. А и така ще развиете още повече уменията си.

14. Правете комплименти.

Тъй като думите имат силата и да лекуват, и да нараняват, един комплимент би могъл да преобърне света за някого. Не забравяйте, че на хората им е приятно да бъдат забелязвани и оценявани. Ако някой го заслужава, кажете му го.

15. Не отказвайте милостиня.

Благотворителността не е необходимо да се изразява в хиляди левове. Понякога дори левчето може да промени нечия съдба. Не махайте с ръка и не отминавайте. Помагайте винаги, когато имате възможност. Никой не е обеднял или забогатял с едно левче.

А вие какво добро сторихте днес?