Животът става все по-динамичен, хората са все по-заети и не обръщат внимание на малките неща. Въпреки това трябва да знаете, че най-обикновен жест на доброта и милосърдие може да ви изпълни с чувство на удовлетворение и хармония.

Според изследователите случайните жестове към другите не само подобряват физическото ни благосъстояние, но и помагат да гледаме по-позитивно на живота.

Не е задължително жестът да бъде голям или да е свързан с много пари. По природа хората се нуждаем от връзка с другите, от любов и състрадание. Затова се чувстваме добре, когато даряваме на някого нещо, когато помагаме безвъзмездно. Добрата дума и добрият жест могат да имат чудотворна сила и да създадат ефекта на „предай нататък”. Никога не е късно да започнете. Защо не още днес? Създайте си навик да бъдете добри. Каквото повикало, такова се обадило, казали са хората. Доброто, което давате, рано или късно ще се върне при вас.

Вижте тези 15 простички жеста на доброта, които няма да ви костват нищо, а биха означавали много за някого и биха могли да направят и вас самите щастливи.

1. Усмихвайте се.

Усмивката е естествена красота. Поздравете някого с усмивка и ще видите, че ще получите същото в отговор. Не само че ще направите добро впечатление, но ще създадете настроение и предпоставка за добри взаимоотношения. Усмивката ще ви отвори много врати, ще ви помогне да се сприятелите и да разширите социалния си кръг. Никой не обича вечно нацупените и негативни хора.

2. Изразявайте любовта си.

Духовното е много по-ценно от материалното в живота. Може да забравите някого, но не и начина, по който ви е накарал да се почувствате. Затова накарайте другите да се почувстват обичани, ценени, специални – особено близките си. 

3. Прощавайте.

Прошката не е лесна работа. Едно е да си мислиш, че си простил, друго е наистина да простиш от сърце и да продължиш напред. Казват, че това е най-голямото изкуство. Искат се смелост, висока нравственост и широка душа. Важно е обаче не само да се научите да прощавате на другите, но и на себе си. Обичайте се повече, уважавайте се повече, не изпитвайте вина, когато трябва да се освободите от негативно влияние в живота си.

4. Отворете на някого вратата или задръжте асансьора.

Живеем в толкова забързан свят, че задържането на една врата може да бъде рядко срещано явление. Замислете се само колко би ви коствало да го направите и после вземете предвид факта, че ако всеки от нас задържи вратата само веднъж на ден за някого друг, се създава една невидима верига от взаимопомощ, която намалява колективното усилие на хората, които и без това си имат достатъчно много задачи. Нещо съвсем дребно и на пръв поглед незначително, което обаче може да ни улесни живота.  

5. Занесете кафе на колегите в офиса.

Простият жест, да занесеш на някого кафе сутринта, може да бъде най-хубавото нещо, което ще му се случи този ден. Подобен акт на внимание и грижа към другия ще подобри ефективността на работното място и ще изгради една приятелска атмосфера.

6. Отстъпете място.

Следващия път, когато пътувате с градския транспорт, отстъпете мястото си на някой по-възрастен. Това е чудесен начин да покажете уважение и загриженост. Огледайте се наоколо – може би точно до вас стои права бременна жена или малко дете, които трудно се държат на краката си.

Очаквайте продължението по-късно през деня.