Силата често не е черта на характера, а се придобива вследствие на изпитанията, които животът ни изпраща. Човек, който не се е борил, не е страдал, трудно може да оцени истинското щастие. Онези, които са изстрадали щастието си, ценят всеки миг от него. Знаят цената на усмивките и на сълзите си.

Силната жена не се ражда такава, а става силна ден след ден, урок след урок. Само силната жена:

1. Израства чрез грешките си. Приема ги като послание и житейски урок, учи се от тях и не позволява да я сломят.

2. Не се обръща назад. Знае, че понякога спомените са нещо мъчително, когато страдаме по нещо изгубено или сравняваме настоящето с по-радостното си минало. Само че пътят е един и той е само напред – потъването в миналото ни прави по-слаби и по-нещастни.

3. Запазва чувството си за хумор дори в най-черния ден. Силната жена има усет за самоирония. Умее да се смее над себе си, а това е рядко и ценно качество. Това й помага да се съхрани.

4. Умее да се поставя на мястото на другия. Съпричастна е към чуждата болка. Знае, че когато дарява от надеждата си и добрината си на друг, не ги губи, а ги умножава.

5. Разбира, че да си сам и самотен са две различни неща. Силната жена не се страхува да остане сама със себе си и мислите си. Осъзнава, че е по-добре да бъдеш сам, отколкото с човек, който не те цени и те прави нещастен.

6. Чувства се независима. Силната жена няма нужда от мъж, който да я издържа и да й вдъхва сили. Тя може да оцелява сама, може да се справя с живота, да посреща спокойно нуждите си. Но мечтае за хармонично семейство и мъж, който да бъде повече от нея.

7. Цени честността. Да, силната жена може да понесе истината, затова не я лъжете, не я заблуждавайте с плоски измислици.

8. Умее да слуша и да чува. Знае, че всяка среща в живота не е случайна и че от всеки може да научи нещо.

9. Не се срамува от белезите си. Нито по тялото, нито по душата. Ранявана е, падала е много пъти, но се е научила да се изправя и да продължава напред.

10. Уважава другите, но и себе си. Не прави компромиси с достойнството си. Има неща, които не могат да се простят.

11. Осъзнава колко кратък е животът. Няма време за празни приказки, за игрички, за пропилени часове. Силната жена знае какво иска от живота и не се отказва от мечтите си.

Цветелина Велчева