Вдовците и вдовиците се справят по-добре с болката от всички останали хора, сочи проучване.

Изследването, публикувано в сп. Pain Research and Treatment  и озаглавено „Връзката между семейното положение и хроничната болка”, изненадало дори своите автори. След като прегледали над 2000 пациента на Медицинския колеж във Вирджиния, САЩ, учените очаквали да открият, че подкрепата, оказвана от брачните партньори на техните съпрузи, ще им помогне да се справят по-добре психологически с хроничната болка. Нищо подобно.

Оказало се, че овдовелите страдат по-рядко от депресия, стрес, тревожност, раздразнителност, страх и гняв, причинени от болестите им. Никой друг фактор като силата на болката или възрастта не играел роля в тази странна зависимост.

Според ръководителя на проучването – психолога Джеймс Уейд от Вирджинската медицинска школа, причината за това е, че голямата житейска загуба ни научава да се справяме с нещастията много по-успешно от хората, които не са преживели такъв шок.

Друго откритие показало, че негативният начин на мислене – тогава, когато приемаме всеки проблем като катастрофа, ни прави по-безпомощни пред болестите и болката.