Започвате с мисълта, че този път може би ще е различно. Чувствата ви са ви застигнали неподготвени, така че естествено това трябва да е любов. Прочетохте някъде, че това е начинът, по който трябва да се случи. Емоциите ви поглъщат, но накрая оставате с разбито сърце.

Продължавате да се влюбвате в хора, които не ви отвръщат с любов. И докато преследвате тези връзки, пропускате хората, които се грижат за вашето благополучие. В крайна сметка "оплитането" причинява повече вреда, отколкото полза. Красотата в това е, че в сърцето си сте романтик и сте способни да повлияете на живота на хората с любовта си. Понякога любовта ни не се получава. Ето пет причини, поради които продължавате да се влюбвате в тези, които не ви отвръщат с любов.

1. Не сте влюбени

Харесвате идеята за човека. Харесва ви идеята за това какво представлява той в живота ви. Харесва ви как ви карат да се чувствате. Обичате това, което те могат да направят за вас. Визуализирате как се вписват във вашето бъдеще, без да отделяте време да разберете ролята, която виждат във вашето. Романтизирате ги, въпреки че не сте съвместими.

Любовта е решение. Любовта е действие. Любовта приема хората такива, каквито са, но се надява да ги види да достигнат своята най-висша същност. Любовта е саможертва. Любовта е търпелива, добра и дълготърпелива. Любовта не таи обиди, не се ядосва бързо и не завижда. Любовта е спокойна. Любовта идва постепенно с течение на времето. Понякога бъркаме любовта с похотта. Похотта е силно сексуално влечение към някого, което може да предизвика късо съединение в съзнанието ни. Най-често любовта ни е условна. Всички ние просто се опитваме да разберем тези неща.

2. Продължавате да пресъздавате нездравословните връзки, които ви карат да се чувствате комфортно.

Ако сте имали отчуждена връзка с някой от родителите си, представите ви за любовта може да са погрешни. Не е задължително родителите ви да са ви малтретирали или да са били алкохолици, за да повлияят на възгледите ви за любовта. Някои родители са направили най-доброто, което са могли, но те няма как да знаят всичко. Трябвало е да разберат собствените си емоции и не са имали инструментите да се ориентират във вашите, което ви е карало да се чувствате невалидни. Започнали сте да компенсирате тази възприемана липса на стойност, като сте угаждали на хората или сте ставали невероятно егоистични. Връзките, които ви оставят в състояние на постоянно отхвърляне, подсъзнателно ви карат да се чувствате в безопасност. Защо? Защото трябва да работите, за да получите любов. Да имате някой, който ви обича само защото „го чувства”, е скучно. Твърде лесно. Вместо това искате страст и болка.

3. Не обичате себе си

Отчаяно се хващате за любовта на другите, защото не обичате себе си. Вместо да се съсредоточите върху раните в живота си, които се нуждаят от изцеление, вие се привързвате към другите като средство за отвличане на вниманието. Най-често, когато получим желания от нас човек, ние саботираме връзката. Ангажираме се с поведения и мисловни модели, които ни пречат да получим това, което отчаяно искаме: любов, принадлежност и смислени взаимоотношения. Саботажът изглежда като безразлично поведение към любимия човек, търсене на внимание от други хора, докато сте във връзка с любимия човек, или не се появявате за него по смислен начин.

4. Страхувате се да бъдете уязвими, притеснявате се от загубата на контрол, както и от интимността

Изградили сте здрава външна обвивка. Искате да обичате, но не искате да бъдете наранени. Винаги съществува риск хората, които обичаме, да ни изоставят. Загубата може да се случи при най-различни обстоятелства - смърт, отчуждаване или поемеане по различни житейски пътища. Най-вероятно се страхувате от уязвимост, загуба на контрол и интимност. Привързвате се бързо към хората, които харесвате. Откривате се твърде рано или го правите пред неподходящите хора. В любовта трябва да израствате и да развивате доверие.

5. Харесва ви усещането да се влюбите, а не да сте във връзка

Влюбвате се в хора, които не ви обичат, защото обичате преследването. Искате обвързване, но също така искате и свобода. Тези противоречиви идеи произтичат от избягването и мислите за това, че не заслужавате. Избягвате неприятните чувства, които възникват, когато седнете насаме със себе си. Използвате любовта по същия начин, по който използваме алкохола, храната, наркотиците или порнографията - за да се лекуваме. Любовта може да бъде възнаграждаваща, но тя е нещо повече от бързо лечение. Тя е решение. Няма да ви се иска да бъдете любящи всеки ден. Как ще се справите? Когато се почувствате по-комфортно със себе си, ще сте в състояние да приемете мисълта за отдаване и получаване на любов.