Не е случайност, че през нощта се будите винаги по едно и също време. В традиционната китайска медицина на всеки от 24-те часа от денонощието отговаря по един орган или  меридиан (канал, по който протича жизнената енергия). Следователно ако тялото ви винаги напомня за себе си по същото време, зад това навярно се крие някакво неравновесие или нарушение във функцията на прилежащия орган. Освен това е налице психичен, тоест емоционален компонент, защото традиционната китайска медицина изхожда от това, че всеки орган съхранява определено чувство.

Проблеми със заспиването

Между 21 и 23 часа метаболитните процеси постепенно се забавят и тялото влиза в режим за сън. Това е времето на така нареченото „трикратно затопляне“. Този меридиан не се свързва с един-единствен орган, а с цялата храносмилателна, дихателна и уро-генитална система.

През този интервал от време да заспим ни пречи, например, стресът. Но според традиционната китайска медицина причината може да бъде и радостна възбуда, която трикратното затопляне възприема като емоция. В случая би било от полза преди лягане да си водите дневник и да изливате върху белия лист всичко, което ви вълнува.  

Проблеми със съня между 23 и 1 часа

Това е времето на жлъчката, която отговаря за смилането на мазнините. Ако се будите често в този часови интервал, най-вероятно сте похапнали обилно или сте приели твърде много мазна храна и сте претоварили жлъчния си мехур. Друг предупредителен сигнал са т.нар. киселини, или рефлукс. В този случай пробвайте да включите в менюто си повече храни, богати на баластни вещества, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести.