„Ако не правите грешки, значи не правите нищо и сте безучастни зрители на собствения си живот. Абсолютно съм убеден, че този, който действа, греши.” (Джон Уудън, легендарен баскетболен треньор в САЩ)  

Тези думи се превръщат в девиз за мнозина, които успяват да преодолеят страховете си и да действат. В книгата си „Треньор Уудън: Най-голямата тайна“ Пат Уилямс, първи вицепрезидент на Орландо Меджик, описва формулата на треньора за успех, като обяснява защо се тревожи истински, когато момчетата от отбора не допускат достатъчно грешки на тренировките, а понякога и на мачовете. Той казва, че иска да им изгради имунитет срещу страха от грешките. Според него е задължително да сгрешиш много пъти, преди да станеш добър в дадена област. Тренировките са идеалното място за допускане на грешки, за да бъде след това успешен мачът. А ако сгрешиш на мача, когато е наистина важно, ще си извадиш още по-полезни изводи занапред.

Тази философия се отнася с пълна сила и за живота. Грешките се пораждат от действия. Но същото се отнася и за успехите. Ако искаш да достигнеш върха, първо трябва да си познал разочарованието и неуспеха. Човек трябва да бърза, но не и да прибързва. Предизвиквайте себе си, решете какво искате и действайте. В основата на всяка пасивност стои именно страхът от неуспех. Когато се преодолее, пътят към удовлетворението и щастието е открит.

Треньорът споделя, че най-лесното е да се обърнеш назад и да съжаляваш, че си постъпил по един или друг начин в дадена ситуация. От дистанцията на времето в главата ти се появяват всевъзможни по-добри сценарии. Най-важното обаче е да не се съмняваш, че тогава, в онзи момент, това, което си направил, е било правилното решение.

Фокусирайте се върху активността. Вярвайте, че от вас и само от вас зависи промяната. Предприемете действие, ако нямате усещане за пълноценна реализация. Ако допуснете страхът от провал да ви ръководи, никога няма да разгърнете пълния си потенциал. Замислете се защо все още не сте сменили работата си, ако не ви харесва; защо не сте напуснали партньора си, ако се чувствате нещастни; защо не сте изтеглили кредит, за да смените жилището си, ако го искате отдавна; защо не сте се записали да учите на стари години, ако това е мечтата ви… Оправдания винаги има. Но отговорите на всички тези въпроси не си ли приличат?

Цветелина Велчева по материали от success.com