Току-що сте приключили едно солидно хапване, но все още ви се иска нещо допълнително. Но не втора порция от лазанята или още малко от гарнитурата, а нещо сладко. Защо?

Дори когато сме се нахранили добре, нашият организъм продължава да иска нещо допълнително под формата на вкусен шоколадов десерт. Обясненията защо това е така са няколко, макар че никое не е възприето напълно. Според някои диетолози виновник са химическите процеси, които протичат в човешкия мозък. Консумацията на захар и други въглехидрати увеличава абсорбирането на аминокиселината триптофан, която се намират в повечето храни. На свой ред триптофанът повишава нивото на серотонин, който се свързва с чувството на задоволство.

За някои хора обилната консумация на храна може да доведе до симптоми на хипогликемия или клиничен синдром, който се проява вследствие на ниска кръвна захар. Набавянето на нещо сладко е един от начините да се справи организма с този синдром.

Според други диетолози желанието ни да хапнем нещо сладко дори след обилен обяд има по-скоро психологично обяснение, тъй като още от ранно детство децата са свикнали да получават десерт накрая на храненето. Понякога той може да се дава като награда или пък като поощрение за това, че преди това детето е изяло зеленчуците си. Желанието за сладък десерт обаче остава дори когато напуснем детската възраст.