Хората казват истината, защото се срамуват да излъжат. Това показва проучване, което е целяло да опознае мотивите, поради които хората лъжат или казват истината в конкретна ситуация, информира abc.es.

Според една от стандартните теории единственото, което мотивира хората да излъжат, били материалните облаги, обясняват изследователите.

Съвместно проучване на преподаватели от Автономния университет в Мадрид и университета в Квебек, Канада обаче показват, че това предубеждение има определени граници. Те са получили многобройни доказателства, че хората казват истината, въпреки че това би ги ощетило, а резултатите от него публикували в сп. „Experimental Economics”.

В изследването те включили 258 души, които разпределили на роли на подател на съобщение и реципиент.

На подателите били дадени компютър, върху чийто монитор се появявали два кръга – единият син, а другият – зелен. Те трябвало да изпращат съобщение на ответната страна, като имали право да излъжат или да кажат истината.

За да се установи дали лъжата би се повлияла от пари, те сложили и тарифа за всяко съобщение. Реципиентите винаги взимали по 10 евро за получен отговор. За всеки зелен сигнал подателите получавали по 15 евро, а за син сигнал – съответно по 14 евро. Считало се, че дилемата истина – лъжа зависела от по-голямата сума пари, която трябвало да получат в края на изследването.

Резултатите показали, че 40% от хората винаги казвали истината, което подкрепяло хипотезата, че те по принцип не обичат да лъжат. Оказало се също, че икономистите и бизнесмените лъжели повече от обичайното.

От изводите на изследването ставало ясно, че честните хора смятали, че ответната страна също казвала истината. Лъжците обаче били на мнение, че останалите също ще излъжат, поставени в идентична ситуация.