Понякога дори и най-добрите родители на планетата трябва да кажат на детето си: „Извинявай.“ Всички майки и татковци без изключение допускат грешки във възпитанието.

Ако се извинявате на детето и го правите искрено, а не между другото, то с всяка подобна постъпка ще се издигате в очите му. Ето защо!

1. Укрепва връзката с детето

На всяка майка понякога й свършва търпението – децата крещят, удрят се едно друго, спорят за последното парче банан, навсякъде всичко е разхвърляно, счупена е любимата чаша… В подобни моменти може да се разкрещите и да кажете обидни думи, които всъщност не мислите. Ако ви се е случило нещо подобно, поемете няколко пъти дълбоко въздух и кажете: „Извинявай.“ Така детето ще разбере, че не сте безразлични към чувствата му. А и не е лошо да си напомняте, че по-важно от гордостта ви са близките отношения с децата, основани на доверие и взаимно уважение.

2. Давате добър пример

Всички искаме да даваме пример в стил олимпийското спокойствие и самоконтрол на Мери Попинз. Но знаем, че в реалния живот това е много, много трудно. Да се извините на детето, ако не сте успели да сдържите гнева и острия си език, означава да му дадете безценен урок по правилно поведение. А човек, който намира у себе си сили да се извини, демонстрира не слабост, а сила на духа.

3. Утвърждавате авторитета си

Не е нужно да говорите постоянно на детето с извинителен тон. Всички сме виждали майки, които непрекъснато и дори агресивно говорят със сладък глас: „Извинявай, миличък мой, но не трябва да удряш мама по лицето.“ Да, в подобни ситуации детето чувства, че авторитета на родителя се срива. Не става дума за подобни извинения. Родителят трябва да бъде лидер в отношенията, да чертае границите на позволеното, да прекъсва лошото поведение и да стимулира правилното. Ако сте си позволили малко повече обаче и се извините, това не само че няма да разруши авторитета ви, но ще го укрепи, както се полага на справедлив родител.

4. Учите детето на уважение

Всички искаме хлапетата ни да бъдат уважителни и вежливи. Но да изискваме това от малките и да не им показваме същото най-малкото е погрешно. Когато с готовност произнесете думите, с които се извинявате, проявявате уважение към малкия човек, а това ще се върне към вас като бумеранг. Децата изненадващо бързо ни прощават, особено ако направим първата крачка, като признаем грешките си. Ако в основата на отношенията между деца и родители стои безусловната любов и уважение, то малките много по-охотно ще искат извинение от мама и тате, следвайки техния пример.

5. Просто ви става по-леко

Да си родител е едно от най-трудните неща на света. И си спомняте, че преди да сте станали родител, сте били уверени, че вашите хлапета ще бъдат най-добрите на земята. Наясно сте били какво трябва да правите и какво не. Но животът внася своите корективи, правим грешки и дълго време се измъчваме от чувство за вина за своите постъпки. А когато се извините на малкия човек и му признаете грешките си, в миг ще ви стане по-леко на душата.

Възможно е вашите родители никога да не са ви се извинявали. И затова да ви е трудно да направите тази крачка - тя ви плаши, притеснявате се. Действително, първият път е най-трудно. По-нататък ще бъде по-лесно. Повярвайте, отношенията с децата ви ще станат много по-близки, а вие ще престанете да носите в душата си вината за своите грешки.

Новите родители