Вероятно сте се сблъсквали с феномена, при който детето ви може да гледа една и съща анимация или анимационен сериал по 100 пъти. Родителите получават нервни тикове само при звука на началото, а на детето му е весело и хубаво.

Нормално ли е малкото да иска да гледа едно и също? Трябва ли нещо да се направи по въпроса?

Каква е причината?

Първо, детето се опитва самостоятелно да разбере някакъв проблем, който се развива във филма. За да осъзнае какво става, кой и защо попада в дадена ситуация, то предпочита да го гледа отново.

Ние също често повтаряме на децата, че преди хранене трябва да се мият ръцете. Колкото по-често го казваме, толкова по-голям ефект има. С анимациите се случва същото.

Втората причина – детето се бори със страховете си. Затова гледа как въпросният страх е победен от главния герой, като пренася неговия опит върху себе си. Малчуганът се опитва да разбере основни жизнени правила и да се учи от ситуациите, които възникват във въпросната анимация.

И третата най-очевидна причина – детето просто харесва тази анимация! Съвременните хлапета имат много повече възможности, отколкото когато вие сте били малки. Не трябва да стоят пред телевизора и да чакат да пуснат любимото филмче. Те могат да го гледат, когато си поискат. Освен това искат да го правят винаги, защото повтарянето на едни и същи действия им създава комфорт. Във филма те знаят точно кое след кое следва и това не ги плаши.