19-годишната Зара Ръдърфорд успя да подобри световния рекорд за най-млада жена, облетяла сама земното кълбо и стана първият човек в света, извършил такъв полет със свръхлек самолет. Новината съобщиха всички големи световни осведомителни агенции, но най-горд с това постижение е българинът Димитър Димитров, който повярва в мечтата на тийнейджърката и я подкрепи безрезервно от самото начало. Неговата компания ICDsoft стана основен спонсор на полета, започнал от летище Кортрейк-Вевелгем в Белгия на 18 август миналата година и приключил днес отново там. За пет месеца Зара прелетя над пет континента и 52 страни, изминавайки 51 000 километра със своя "Шарк" - най-бързия свръхлек самолет в света като включи и София в обиколката си в знак на признателност за подкрепата на Димитър Димитров и неговата компания.

Снимка: Getty Images

"Получих много въпроси  как съм знаел, че това младо момиче наистина ще успее да подобри рекорда, като се има предвид, че има сравнително малък опит с летенето. Сега с удоволствие бих отговорил на тях", споделя той на страницата си във Фейсбук наред с новината за успеха на Зара Ръдърфорд. И съобщава новина в аванс - кой е следващият смел полет на човешка мечта, който ще подкрепи и защо.

Публикуваме едно към едно разказа на Димитър Димитров.  

"Видях Зара по новините в края на юли, тогава тя търсеше основен спонсор за приключението си. Това, което видях, беше чиста млада душа, която искаше да лети - в буквален и преносен смисъл. Напомняше ми за мен, когато бях на нейната възраст. Имах чувството, че я познавам от 19 години, или дори от 52.

Посланието на Зара към света е да „насърчава момичетата и младите жени да преследват мечтите си и да насърчава авиацията и кариерите, свързани със STEM (наука, технологии, инженерство, математика). Самият рекорд не беше основната ѝ цел. Това беше просто нейният начин да привлече вниманието - като предприеме нещо смело и дори опасно - летейки сама по света в малък самолет.

Открих света на авиационните спортове на 15-годишна възраст, когато започнах да скачам с парашут. Летенето също е едно от хобитата ми. Знам как тези дейности са повлияли на развитието на личността ми, като са култивирали чувство за отговорност и решителност. Авиационните спортове също ме научиха колко е важно да бъда аналитичен във всичко, което правя. Тези добродетели ми помогнаха в живота и особено в бизнеса. Искам да видя повече млади хора, които практикуват авиационни спортове. Ето защо, без никакво колебание, се почувствах длъжен да се обадя на Зара и да я подкрепя, щом чух за идеята й.

Това, което Зара постигна и преодоля през последните пет месеца, е невероятно. Горд съм, че моята компания е част от нея. Имах шанса да се срещна с нея лично преди седмица, когато спря в София, дома на ICDSoft. Тя искаше да чуе моята история - кой съм аз, как съм успял да създам и развивам ICDSoft повече от 20 години, което е повече от възрастта й. Тя беше наясно, че дължа успеха си на факта, че съм избрал пътя на авиацията и STEM в ранна възраст.

 

 

Кадър от Фейсбук страницата на Димитър Димитров

Зара вече знае, че е на прав път. Порасналите момичета и момчета като Зара измислят, управляват, влияят, проектират и изграждат, командват, пишат бестселъри, обучават учениците, лекуват, служат с чест, покоряват Пространството, стават доброволци.

Вчера разговарях с г-н Сам Ръдърфорд - бащата на Зара. През изминалите месеци свикнахме да провеждаме разговори всеки ден. Този път инициирах видео разговор, при който Сам ми представи братът на Зара - Мак. Той е на 16 и също обича да лети. СЛУЧИХА СЕ СЪЩИТЕ НЕЩА, щом го видях: бях сигурен, че го познавам от 16 години, или от 52. Поговорих с Мак и той ми сподели, че също иска да подобри рекорд и да стане най-младият човек, извършил полет около земното кълбо. Единственият ми въпрос беше: "Какво би било посланието, което искате да предадете на света по време на вашите 15 минути слава? ".

Отговорът беше: „Искам да намеря ярки млади момичета и момчета, които са измислили или създали полезни неща и да ги поставят под светлината на прожекторите. Те го заслужават. "

Леле! Момче! Мога ли да бъда част от това? (Забравих реалната си възраст, а говореше 16-годишният Димитър)

- Разбира се! - Мак се усмихна учтиво.

- Тогава да го направим! (понижих гласа си конспираторно) Не е нужно да търсите спонсори. Имаме парите.

Сега, официално за света: Мак Ръдърфорд, 16 г., пилот, е готов да подобри световния рекорд за най-младият човек, летял сам около света. Пътуването му ще започне през март от София, България, домът на неговия основен и единствен спонсор, ICDSoft.  Междувременно ще търсим момичета и момчета, които са измислили или създали готини неща, а Мак ще се опита да приспособи маршрута си към техните локации." 

Източник: Мениджър Нюз