Ново изследване показва, че добрата закуска, особено когато е богата на протеини намалява натрапчивото желание за определени храни по-късно през деня.

Проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщава, че много тийнейджъри пропускат закуската, а процентът на затлъстяване сред юношите се увеличил четворно в последните 30 години.

„Изследването ни показва, че хората наблюдават драстичен спад в апетита за сладки храни, след като са закусвали, казва ръководителят на изследването, д-р Хедър Лийди. – Същевременно високопротеиновите закуски намаляват и жаждата за солени храни с високо съдържание на мазнини. Ако се пропусне закуската, желанието за такива храни продължава да се увеличава през деня.“

Изследването разглежда как различните видове закуска влияят върху нивата на невротрансмитера допамин, който е свързан с начина, по който обработваме и търсим възнаграждаващи стимули, включително и с желанията за определени храни.

Когато ядем, равнището на допамин скача, което дава чувство за възнаграждение.

„При хората, които са с наднормено тегло или затлъстяване, нивата на допамин са притъпени, което означава, че се изисква много по-силна стимулация – повече храна – за да получат същото чувство на възнаграждение“, обяснява Лийди.

„Подобни реакции бяха наблюдавани при хората, които пропускат закуската.

За да противодействаме на тази тенденция към преяждане, опитахме да идентифицираме навиците на хранене, които дават това чувство на възнаграждение, като намаляват желанието за мазни храни. Закуската, особено богатата на протеини закуска, прави това.“

Източник: PsyBlog