Най-лесният начин да накарате детето да яде и да приема по-охотно нови и непознати храни, е ако се храни заедно с възрастните. Така че, седнете заедно на масата.

Ако вкъщи нямате достатъчно място, вземете разтегателна или приспособете старата маса, за да е удобна за всички. Така ще се събирате само по време на ядене, без да задръствате къщата с мебели.

Загасете телевизора, махнете таблета и всичко, което може да отвлича вниманието на детето. Добре е дори котката да остане за малко в другата стая.

Да е кратко

Няма дете, което да обича да стои продължително време на едно място. Затова организирайте яденето така, че да не продължава повече от 15-20 минути.

Затова се подгответе предварително. Нека всички седнат едновременно, когато яденето е готово. Малките деца гледат подозрително всяка нова храна. Така че ако искате да я опитат, дайте пример. Нека ви гледат как ядете.

С пръсти

Разрешете на малчугана да пробва новите храни с пръсти, това ще му достави удоволствие и ще е по-забавен начин да прави в чинията своите „открития“.

Ако детето се справи, без да оплеска всичко, похвалете го.

Похвалете ядене, което ви е харесало. Важно е детето да чуе как вие оценявате храната. Ако е малко и все още се затруднява да използва лъжица или вилица, му помогнете. Не се изненадвайте, ако откаже твърдо с думите „Аз сам“.

Продължава на страниците на Новите родители.