Ако търсите вкусно лакомство, бедно на въглехидрати, може би кокосовият чипс е точно за вас. В сравнение с другите сушени плодове сушеният кокос често се подценява. Но неговите предимства и изключително високата му хранителна стойност го правят една от най-ценните добавки към менюто. Ето кои са полезните свойства на тази нисковъглехидратна храна.

Съдържат баластни вещества. Кокосовият чипс е един от най-богатите източници на баластни вещества. Тези вещества намаляват риска от запек и хемороиди, като стимулират храносмилането и редовното изхождане. Те контролират и захарния баланс и така понижават опасността от диабет тип 2. Освен това баластните вещества предотвратяват наддаването на тегло, засилвайки усещането за ситост след хранене. Ако трябва да бъдем точни, кокосовият орех всъщност не е никакъв орех, а плодът на кокосовата палма.

Съдържат мастни киселини. Кокосовият чипс се състои в голямата си част от наситени мастни киселини, т.нар. МСТ-мазнини (средноверижни мастни киселини). За разлика от дълговерижните, съдържащи се в обичайните трапезни масла, МСТ-мазнините се усвояват и смилат от организма по-лесно и по-бързо. Те попадат директно от червата в черния дроб, където се използват като енергиен източник. Тъй като калориите в МСТ-мазнините се оползотворяват незабавно, вероятността да се складират като мазнини е много по-малка. Ето защо кокосовите ореха са подходящи не само за бързо зареждане с енергия, но и за бедно на калории лакомство между храненията.

Богати са на минерали. Кокосовият чипс гъмжи от витамини и минерали. Към най-важните микроелементи спадат желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и манган. Освен това месото на плода включва лауринова киселина, която в естествения си вид се съдържа и в майчиното мляко. Чрез антибактериалното си действие тя предпазва от вирусни, бактериални и гъбични инфекции.