Искате силна концентрация и творческо мислене? Избягвайте нощната работа

21 октомври 2018 г., 13:50
585

Сънят не се наваксва лесно. Снимка: Shutterstock

Да се лишаваш от сън нощем, за да завършиш проекта си, се вкоренява в културата на множество професии. За жалост обаче хората, които пренебрегват съня, а след това „наваксват“ с повече, развиват когнитивни нарушения, сочи изследване. 

Редовният график на сън е свързан с по-висока концентрация, по-добри идеи и по-успешно планиране, доказват учените. 

Изследването е проведено със студенти, изучаващи интериорен дизайн.

„Когато трябва да завършат курсовите си работи, студентите се лишават от сън, след което компенсират с повече, след което повтарят всичко отначало. – казва д-р Михаел Скулин, един от авторите на изследването.

Големите проекти, които изискват множество задачи и крайни срокове – много повече, отколкото ученето за тестове – изглежда допринасят за променливия график на сън.“

Колкото по-променлив е  бил сънят от нощ до нощ, толкова по-влошени били когнитивните способности на студентите, обяснява Скулин. Повечето от участниците в изследването били убедени, че спят с около четири часа повече през седмицата, отколкото в действителност.

„Проектите често са дълги, с крайни срокове, които висят седмици или месеци напред. – обяснява д-р Елиз Кинг, водещият автор на изследването.

„Стресът да жонглираш с няколко проекта едновременно, всеки с множество крайни срокове, е твърде вероятно да допринася за това студентите да преминават през няколко дни, бедни на сън преди крайния срок, последвани от няколко дни с 10 или повече часа сън за компенсация.“

Източник: PsyBlog

 

Коментари