Да изгубиш себе си във връзка, „аз“ да се превърне в „ние“ – звучи като съвършения израз на романтичната любов. Но това не винаги е признак за щастлива и отдадена връзка. Понякога подобна пресиленост говори за нездравословна форма на привързване, породена от това, което учените наричат “зависимо от връзка самочувствие“ (RCSErelationship-contingent self-esteem).

С други думи, както намеква името, чувството за себестойност на човек зависи от позитивните реакции на неговия „избраник“. И, както с всички очаквания, че вещите или околните ще запълнят празнините в живота ни, RCSE води до много проблеми, сред които и следните:

  • RCSE може да предизвика прекомерна, дори маниакална заетост с връзката, в който случай човек започва да анализира всяко изказване, действие или поглед на партньора си в търсене на по-дълбок смисъл. И защо не? Ако чувството ви за себестойност зависи от романтичната ви връзка, полагате извънредни старания да я опазите.
  • Има опасност да станете свръхчувствителни към всяко негативно събитие във връзката си, независимо от причината, а оттам и да започнете да страдате от стрес, вълнение и депресия. Проучване на University of Houston от 2008 година оприличава високото ниво на RCSE с това, да сте вързани за носа на кораб. Дори най-леките морски вълни се усещат като цунами.
  • Има вероятност да влезете в перманентен защитен режим, вместо да гледате на критиките и проблемите като на извор на ценни уроци. В резултат на това, вие и връзката ви ще спрете да се развивате, което допълнително ще смаже вашето самочувствие.
  • Комбинирано с ревност – както често се случва, – RCSE може да увеличи риска човек да търси решение на проблемите си в алкохола, сочат проучвания. Това, от своя страна, може да доведе до алкохолна зависимост.
  • RCSE може да попречи на способността ви да се възприемате като отделна личност, което би могло да кулминира в емоционален срив, ако или когато връзката приключи.
  • Зависимото от любовните взаимоотношения самочувствие може да ви накара да поставяте собствените си нужди и желания на последно място в името на това, да запазите одобрението на партньора си, и, парадоксално, да забравите за нуждите на половинката си, докато се вторачвате в собственото си самочувствие.

Да нараниш човека, когото обичаш

Но защо някои хора развиват RCSE, а други не? Няма конкретна причина, но според учени в основата стоят три основни нужди, които заедно изграждат човешкото самочувствие:

  1. Самостоятелност – чувството, че сами режисираме поведението си;
  2. Компетентност – усещането, че сме добри в това, което правим;
  3. Свързаност – чувството за принадлежност и привързаност.

Когато тези нужди са задоволени, ние създаваме условия за истинска интимност с околните. В противен случай търсим външни източници на удовлетворение, като например романтична връзка.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.