Ако детето ви периодично изпада в емоционален пристъп заради наглед дребни причини или дори без такива, това със сигурност ще постави на изпитание темперамента ви. Може самите вие да се раздразните и ядосате както на себе си, така и на детето, а в същото време и да се чувствате безсилни.

Това никога не е добре, затова Bright Side ви предлага няколко полезни съвета, към които да се придържате в такива моменти на емоционално изпитание.

1. Дистанцирайте се

Това е едновременно най-лесният и най-трудният метод, чиято идея е да се дистанцирате от ситуацията и да не се поддавате на обичайната реакция, която пристъпът предизвиква.

Лесно е, защото реално не трябва да правите нищо, просто не обръщайте внимание на детето. Трудно е поради същата причина - да сдържите гнева си, когато отвътре ви кипи.

Запазете самообладание и се заемете с някакви простички задачи, които да ви разсеят, докато сцената приключи.

2. Разсейване

Просто намерете начин да разсеете детето си с нещо - неочакван въпрос или задача, които да отвлекат вниманието му от плача и викането. Това може да е по-трудна задача, която изисква детето да се замисли, или пък да е нещо просто, но изнендващо.

3. Грабнете вниманието му

Това вече изисква не просто да го разсеете, а да направите нещо конструктивно - предложете му участие в игра или пък в някакво съвместно занимание като например да приготвите десерт. По-трудно е, но пък ви гарантира, че детето бързо ще забрави причината за раздразнението.

4. Строгост

Това не значи грубост, а твърдост и довеждане на нещата до край без да се влияете от поведението на детето. Ако е време за прибиране, просто хванете малкия за ръка и го отведете; не бъдете нито гневни, нито му давайте повече обяснения. Ако детето се разсърди при сутрешната разходка, оставете го без вечерна. Ако пък не иска да събере играчките си, направете го вие, след което ги заключете някъде за кратко.

5. Нежност

Това е най-позитивният начин, просто прегърнете детето и го целунете. Обичате го, нали? Тогава му го покажете - успокойте го, дайте му да разбере, че сте до него и негативните емоции ще отминат.