По една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, казваха някога, но днес това не е достатъчно. Световната здравна организация препоръчва да консумираме по пет порции плодове или зеленчуци дневно, за да бъдем здрави, а ново изследване предлага да увеличите този брой двойно. 

Последното проучване твърди, че за да получите пълните здравни ползи от плодовете и зеленчуците, е препоръчително да ядете по 10 порции дневно. Учените откриват, че макар и препоръчаните пет порции да намаляват риска от болести като рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулти, здравословните предимства нарастват, когато хората увеличат консумацията си до 800 грама плодове и зеленчузи на ден, като 80 грама се броят за една порция.

Какво представлява една порция зависи от вида плод или зеленчук и хранителните вещества, които се съдържат в него. Например, ако един банан е една порция, трябва да изядете три кайсии или 14 череши, за да получите еквивалента. Колкото до зеленчуците – две глави броколи, три стръка целина или четири пълни супени лъжици спанак ще свършат същата работа. Тук можете да видите по-конкретни примери, що се отнася до размера на порциите.

Макар че очевидно е полезно да се консумират повече плодове и зеленчуци, повечето хора дори не успяват да стигнат настоящата препоръка за пет порции на ден. Проучвания показват, че по-малко от един на трима постигат това, тъй че да кажете на хората, че трябва да ядат двойно по толкова, едва ли ще повлияе върху навиците им.

Новото изследване така или иначе подкрепя препоръката за пет порции дневно и учените не предлагат промяна в нея, а просто според доброто старо правило – колкото повече, толкова по-добре. Те са установили, че дори двеста грама плодове или зеленчуци на ден са свързани с 16 процента намаляване на риска от сърдечни заболявания и понижаване на опасността от инсулт с 18 процента.