Биологичните продукти не са по-богати на хранителни вещества или по-малко рискови за здравето, както често се смята. Това сочи мащабно изследване на учени от Станфордския университет.

Изследването, публикувано през 2012 г., обхваща 223 анализа, сравняващи количеството хранителни вещества или наличието на бактерии, гъбички или пестициди в био и нормални хранителни продукти.

Резултатите не показват явно предимство на био храните. Съдържанието на витамини почти не се различава, мазнините и протеините се оказали също в почти еднакво количество. В никоя от групите нямало повече болестотворни бактерии.

„Бяхме изумени, че не открихме особено здравословни био зеленчуци и плодове“, казва Кристъл Смит-Спенглър, един от авторите на проучването.

В био храните отсъствали единствено пестициди – но не 100%. В урината на деца, хранили се с биологични продукти, били открити следи от пестициди. В био месо – пилешко и свинско, са намерени и по-малко резистентни на антибиотици бактерии, но за учените не е ясно клиничното значение на този факт.

Изследователите изтъкват, че искат само да информират хората, а не да ги откажат да купуват био храни.

Природозащитната организация „Грийнпийс“ разполага с подобни резултати.

„Конвенционалните плодове са не по-малко здравословни за човешкия организъм от био плодовете - казва Кристиане Хуксдорф, отговаряща за селското стопанство в „Грийнпийс“.

„Никога не сме казвали, че биохраните са по-здравословни.“ Въпреки това био земеделието е много по-малко вредно в дългосрочен план, както за планетата, така и за нас, хората.