Естественият начин за подобряване на психичното благополучие за 2 седмици

Няколко допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден са достатъчни, за да подобрят настроението ви само за две седмици, установи ново изследване.

В него младите хора, които ядат по две допълнителни порции плодове и зеленчуци в продължение на две седмици, докладват повишена мотивация и жизненост.

Това ги е накарало и да поискат продължат да ядат повече плодове и зеленчуци.

„Изводът от това изследване е, че на хората трябва да се дават повече плодове и зеленчуци, а не просто да им се напомня, че трябва да ги консумират пет пъти на ден – посочва д-р Тамлин Конър.

Хората, живеещи в общежития, децата в детските градини, пациентите в болници, служителите на работното място, могат да бъдат редовно снабдявани с пресни плодове и зеленчуци.“

За целите на изследването 171 млади хора били разделени на три групи.

В едната хората се хранят, както обичайно, в другата получават ваучери за закупуване на плодове и зеленчуци, а в третата директно им дават плодове и зеленчуци.

Само в групата, в която получават плодовете и зеленчуците директно, се наблюдава подобрение.

Обяснението на учените е, че хората, които получават ваучери за плодове и зеленчуци, ги готвят заедно с други храни, докато тези, които ги получават директно, са склонни да ги ядат сурови.

Вероятно яденето на сурови плодове и зеленчуци е ключово за подобряване на психичното благосъстояние.

Това далеч не е първото доказателство, че плодовете и зеленчуците помагат да се чувстваме по-добре. 

„По-високата консумация на плодове и зеленчуци е свързана с психични ползи, сред които по-ниска честота на депресия и тревожност, по-висока удовлетвореност от живота, както и повишено социално-емоционалното благополучие или „разцвет“ – пишат авторите на изследването. 

Източник: PsyBlog