Лятото носи слънце и радост, а прясната купа плодове на масата е неизменна част от тази радост. За жалост някои от свежите летни храни са твърде нетрайни. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се насладите на пресни плодове, сирене и други вкусотии колкото по-дълго е възможно.

Горски плодове + оцет + вода

Смесете 1:10 ябълков оцет и вода. Изплакнете плодовете в този разтвор, изсушете ги, сложете ги в купа, облицована с хартия и я поставете в хладилника. Разтворът е слаб, тъй че няма да усетите оцета, а плодовете ще останат пресни по-дълго.

Целина, броколи, маруля + алуминиево фолио

Рецептата е проста: увийте зеленчуците изцяло в алуминиево фолио – ще останат свежи и хрупкави две-три седмици или повече.

Сирене + пергаментова хартия

Увийте сиренето или кашкавала в пергаментова хартия и го сложете в керамична или стъклена купа. Може също така да ги поставите в пластмасова кутия, но я дръжте леко отворена. Дръжте сиренето в по-топлата част на хладилника. Друг удобен начин да го задържите за по-дълго време е да го замразите.

Кайсии + кутии

Най-добре се съхраняват не съвсем узрелите кайсии, които нямат петна или други дефекти. Ако са много, увийте всяка в пергаментова хартия и ги сложете в кутия. Можете да използвате и чист сух съд с отделения, например тава за яйца. Кайсиите узряват при температура 10 – 15 градуса. Узрелите кайсии се съхраняват най-добре в хартиен плик в хладилника.