Разликата между „нуждая се“ и „искам“ е ясна за всеки и въпреки това ще се убедите колко много хора не я разпознават на практика, демонстрирайки невъзмутимо жаждата си за някой долар повече. 

Коби Пърсин е известен със „социалните експерименти“, в които изследва поведението на минувачите със скрита камера. Без да имат претенции за научна стойност, заснетите от него кадри говорят сами за себе си.

В един от сценариите си Коби излиза по улиците на Ню Йорк, окичен от глава до пети с пари, с табела „Вземете, колкото се нуждаете“. 

Той носи 50 долара, налепени на банкноти по един върху дрехата му.

Кой очаквате, че ще си вземе? 

Повечето нюйоркчани го подминават, свикнали на всякакви странни гледки, а някои дори извръщат очи с възмущение.

Но скоро до него спира едър костюмиран мъж, оставя куфара си и без да каже и дума, започва да събира долари от Косби, един по един.

„Наистина ли имате нужда от тези пари? Не изглежда да имате нужда“ - му казва Коби, на което костюмираният мъж, който грабва около десетина долара, отговаря: „Нямам нужда, но са безплатни. Кой няма да ги вземе?“

„Наистина ли е безплатно“ - питат някои преди да си вземат. Един човек признава по телефона, че „дори не му трябват“, след като си е взел от доларите.

Първата жена, която се приближава и започва безмълвно да си взима пари, също е с костюм и скъпа дизайнерска чанта. 

„Имате чанта Louis Vuitton. Наистина ли ви трябват?“ - пита Коби. „Да. Имам час за маникюр утре“ - отговаря тя, докато си тръгва с цяла шепа долари.

Приближава се друга скъпо облечена жена. „Това истинска чанта на Givenchy ли е?“ - пита Коби. Тя потвърждава, докато си взима долари, въпреки че приятелката ѝ отстрани, засрамена, се опитва да я извика.

Накрая Коби отива при човек, който изглежда бездомен. Той седи край купчина дрехи и боклук с голямо куче.

„Ей, как си, човек?“ – обръща се той към Коби, като тръгва към него. Той е първият, който изобщо го поздравява. Коби го приканва да си вземе, колкото има нужда. Но мъжът взима само два долара и твърди, че това му е достатъчно.

На въпроса дали толкова му стигат, той отговаря „Да, толкова. Имам нужда от два, искам просто да си взема нещо за ядене. 
Дай каквото трябва на други хора.“

Коби го пита дали не иска да вземе още няколко долара, за да има за утре, но човекът отказва, казвайки му да остави за други хора.

Трогнат Коби му казва, че е страхотен човек, и въпреки протестите му, той му дава шепа пари, за да е сигурен, че човекът ще има какво да яде в близките дни.

Видеото завършва с думите на 22-годишния автор на видеото: 

„Успели сте в живота тогава, когато искате само това, от което наистина имате нужда.“