Всички сме страшно заети и най-често е по-лесно сами да направим избор и да поставим детето пред свършен факт, отколкото да чакаме, докато бавно и непохватно се досети или направи нещо.

Въпреки това е много важно да го научим самостоятелно да взема решения. Така може да придобие истинско самочувствие и да бъде по-адекватно като възрастен.

Малкият избор със сигурност ще се превърне в способност да поема голяма отговорност.

Смятате, че е нелепо дъщеря ви да се разхожда с чорапогащник с леопардови щампи с горнище на пижама на райета, което тя е съчетала с тюлена пола. Но ако не отивате заедно на важно събитие, което да налага строг дрескод, наистина едва ли има значение какво е облечено детето?

Защо да не го оставите да направи своя избор! 

Ето 5 причини  да го оставите да действа.

1. Истериите ще бъдат по-малко

Детските истериите се пораждат най-често, когато хлапето не контролира ситуация. То иска поне едно нещо да е във неговата власт да е да го ръководи. 

Ридайки, защото сиренето на сандвича не е правоъгълно, а триъгълно, то всъщност не "плаче за глупости" - то крещи, защото иска да има поне илюзията за правото на избор. Дайте му възможност да се почувства силно и способно да повлияе на нещо - и броят на истериите значително ще намалее.

2. Детето ще започне да се чувства по-уверено

Способността и възможността за вземане на решения оказват силно влияние върху самочувствието. Ако хлапето направи избор и всичко върви добре, то ще изпита гордост и сила. И в бъдеще ще може да взема решения и да носи отговорност за избора си.

3. Ще започне да се чувства важно и ценено

Една от основните задачи на родителя е да накара детето да се почувства необходимо и ценено. То трябва да чувства, че мнението му е важно за семейството, че неговите действия носят полза и радост на всички!

Колко често въртим очи и въздишаме с досада, докато го гледаме как непохватно се опитва да ни помогне (и в този момент то се чувства безполезно и непохватно). Така че, ако сме търпеливи, мили и позволим на децата сами да направят своя избор и да се изправят пред резултатите, те ще се почувстват наистина ценни членове на семейството!

Снимка: Getty Images

4. Детето ще стане по-отговорно

Животът е така устроен: всеки избор, който правим, има последствия. И колкото по-рано хлапето разбере това, толкова по-лесно ще му бъде в бъдеще. Ако то реши да носи нови бели маратонки в дъждовен ден, следващия път най-вероятно ще си спомни колко неразумно е съсипал обувките си и най-вероятно ще вземе различно решение. Или поне ще помисли за това.

5. Детето се научава да разбира по-добре своите желания и емоции

Как децата да разберат какво наистина харесват, ако винаги решаваме всичко вместо тях? Авторитарният стил на възпитание лишава детето от възможността да се развива. В един момент то просто спира да се опитва и тогава родителите на тийнейджърите вдигат рамене: „не иска нищо“. Може би дори в ранно детство той е забравил как да иска, да прави избор и да взема решения - в края на краищата възрастните винаги са правили това!

Нашата мисия като родители е да превърнем малките деца в отговорни и самостоятелни хора. И най-добрият начин да го постигнем като им дадем възможност да избират. Само по този начин те могат да придобият увереност, да изпитат чувство за контрол и да се научат да поемат отговорност за своите решения.

Мона Василева / Новите родители