Би било най-добре да гледаме на тенденциозните диети за отслабване със скептичен поглед. Особено на тези, които изискват рязка промяна в настоящия ни начин на хранене или пък са прекалено ограничаващи.

Диетите, които изискват да елиминираш цели хранителни групи или да приемаш оскъдни калории, често са по-вредни, отколкото полезни. Освен това теглото не винаги е надежден индикатор за здравето или хормоналната ти среда, тъй като има и редица други фактори, които съставляват здравословния начин на живот.

Хормоналната диета твърди, че „рестартира“ хормоналната среда чрез промени в диетата, като така хем подобрява здравето, хем прави отслабването по лесно. Но работи ли наистина и безопасна ли е? Или това са просто празни приказки?

В тази статия ще си отговорим на тези и други въпроси, свързани с нея.

Какво е Хормонална диета?

Хормоналната диета е начин на хранене, който произлиза от книгата на д-р Наташа Търнър, доктор по натуропатична медицина. Т.е. лекуване с натурални средства. Диетата има за цел да контролира хормоналните колебания при жените, които причиняват наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Диетичният план е описан в три стъпки, продължава шест седмици и твърди, че хармонизира хормоналната среда и коригира негативните колебанията в нея. Освен това планът включва инструкции за рутинни упражнения, методи за детоксикация и хранителни добавки.

Структура на хормоналната диета. Как работи?

Първата фаза се състои от двуседмичен детокс, в който се елиминират няколко групи храни. Те включват глутен, краве млечни продукти, различни масла, фъстъци, захар, изкуствени подсладители, червено месо, цитрусови плодове, алкохол и кофеин. По време на тази фаза се изисква и прием на добавки като Омега рибено масло, противовъзпалителни средства и пробиотици.

Във втората фаза някои храни се добавят обратно, като същевременно описваш реакцията на тялото си към всеки тип храна. Тази фаза все още е ограничителна, тъй като трябва да избягваш така наречените храни, които „възпрепятстват хормоните“. Тези храни включват риба, за която се смята, че има високи нива на живак, месо и кафе, които не са органични, сушени плодове като стафиди и фурми, фъстъци и подсладители с фруктоза.

Трета фаза добавя физическа активност, включително сърдечно-съдови упражнения и силови тренировки, и продължава същата диета от втора фаза.

Безопасна ли е?

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва отслабване с не повече от 0.4 - 0.9 кг на седмица. Като това отслабване трябва да се постигне с комбинация от промени в хранителните навици и физическа активност.

Въпреки това предписание, хормоналната диета твърди, че може да осигури отслабване с до 5 – 5.5 кг за 2 седмици. Прекалено бързо темпо, в разрез с определените здравословни и безопасни норми. Вероятно голяма част от това тегло се дължи на изхвърляне на течности, причинено от елиминирането на редица въглехидратни храни. Това не е устойчива загуба на тегло и изчистената от тялото вода може лесно да се върне след като първоначалната фаза приключи или ако се върнеш към нормалните си хранителни навици.

В допълнение, отслабването през първите седмици от тази диета се търси основно и само с промени в храненето, без добавена физическа активност (тя бива включена чак в третия етап на диетата).

Обещанията за бързо отслабване мога да бъдат вредни и за психиката. Тези обещания налагат нереалистични или трудно-постижими очаквания, които, при евентуален неуспех, водят до разочарование, самообвиняване и влошаване на отношението към храненето и теглото. И в крайна сметка – до провал в дългосрочен план.

Има ли някакви предимства?

Вероятно вече си наясно, че това не е най-добрият начин за свалиш излишното тегло. И все пак – някои от предписанията на диетата към храненето всъщност са добри, ако ги вземем като индивидуални съвети.

Например, в нея се акцентира върху целите, богати на хранителни вещества храни през първите шест седмици. Елиминирането на алкохола, рафинираните захари, царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза и силно преработените храни (доколкото е възможно) също е добър за всички ни съвет, без значение дали имаме проблеми с теглото или не.

Също така, повечето храни, включени в Хормоналната диета, са в съответствие със средиземноморския диетичен модел, с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини. Храни като боб и леща, ядки, семена, плодове, зеленчуци, постни протеини и ненаситени масла все още са включени в този хранителен план и като цяло те са добре проучени и доказано поддържат дългосрочното здраве.

Какви са недостатъците?

Като за начало, тази диета не разполага с доказателства, основани на изследвания, които да подкрепят ефективността й. Привържениците й твърдят, че хормоналната диета ще подобри съня, ще осигури блестяща кожа и здрава коса, без да има научни доказателства за това. А и както казахме, рекламира загуба на тегло от 5-6 кг в рамките на двуседмичен период, което е нереалистично и неустойчиво за повечето хора темпо.

Ако имаш истински хормонален дисбаланс, като например завишен инсулин, той няма да бъде коригиран в шестседмичната времева рамка на Хормоналната диета. Най-малкото защото цялостното обновяване на кръвта отнема поне три месеца.

Освен това, не е доказано, че елиминирането на определени храни коригира хормоналния дисбаланс. Положителен ефект върху хормоните ни имат по-скоро цялостният баланс на хранене и постоянният прием на въглехидрати.

И накрая – тази диета прокламира използването само на органични меса, кафе и др. храни. А ако си се завъртал около БИО щанда в повечето големи магазини, може би си наясно, че да се храниш изцяло органично не е никак евтино начинание, особено ако готвиш за цяло семейство. В същото време практиката вече ясно е показала, че може да се поддържа здравословно тегло и крепко здраве дори и с конвенционално и по-лесно достъпно за всеки меню. И не е нужно да ставаме роби на „БИО“ рекламата, за да живеем здравословно.

В заключение…

Преди да се подложиш на диета, която твърди, че „оправя“ хормоните ти, помисли дали това наистина е основателна причина за проблемите с тегло и здравето ти. Имаш ли направени изследвания за хормонален дисбаланс? Опитал ли си с по-умерен подход, преди да се насочиш към диета за справяне с проблема? Потърсил ли си лекарско мнение по въпроса?

Истина е, че повечето хора нямат хормонален дисбаланс. А дисбаланс в начина си на живот.

Може би всичко, от което имаш нужда, всъщност е контрол над порциите си, повече движение, сън и време за възстановяване и по-малко стрес.

А ако си наистина загрижен за своя хормонален баланс и имаш притеснения за здравето си, трябва да говориш със своя лекар и да последваш съветите му, вместо да разчиташ на потенциално вредни и ограничителни модни диети, които твърдят, че могат да поправят всичко.

Автор: Страхил Иванов