Техника, която според информацията, разпространявана в интернет, се използва от военните, за да заспят „навсякъде“ в рамките на 2 минути, бе видяна от почти всеки един потребител в социалната мрежа TikTok. Защо не я пробвате и вие?

Тя е представена от фитнес гуруто Джъстин Огустин и може да бъде видяна във видеото по-долу. Той твърди, че първоначално техниката е разработена за пилотите на изтребители, които се нуждаят от сън, за да бъдат максимално концентрирани. Джъстин казва също така, че този трик позволява на войниците да заспят навсякъде и по всяко време – дори на бойното поле.

Какво представлява тя?

Първо, отпуснете мускулите на челото си. След това очите, челюстта си. Фокусирайте се върху дишането си. „А сега отпуснете врата и рамената си, уверете си, че рамената ви не са напрегнати“, казва Джъстин. Дръжте ръцете си близо до тялото и отпуснете и тях.

„Представете си как едно топло усещане преминава от главата до петите ви. А сега си поемете дълбоко въздух и издишайте бавно. Отпуснете гръдния си кош, стомаха, бедрата, коленете, краката и стъпалата.“

А сега си представете, че това топло усещане преминава от сърцето към пръстите на краката ви. Според него в този момент е изключително важно да прочистите съзнанието си от всякакви стресови мисли. Как въобще военните да успяват да направят това, когато са на бойното поле? Нямаме представа. Според Джъстин обаче можем лесно да подлъжем съзнанието си, като си представим, че лежим в кану насред езеро със спокойна вода и чисто небе. Или пък че сме легнали в хамак от черен сатен в тъмна стая.

В случай, че се разсеете от прелитащите над окопите куршуми, трябва просто да си повтаряте думите „не мисли, не мисли, не мисли“ в продължение на 10 секунди, след което отново да си представите една от двете спокойни сцени.

Тази техника, изглежда, е взета от книга, наречена Relax and Win: Championship Performance и публикувана през 1981 г. Впоследствие тя е адаптирана в особено популярната статия по темата на Medium, написана година по-късно.

Според статията 96 процента от пилотите могат да заспят за 2 минути или по-малко с помощта на тази техника (дори когато са пили кафе или когато в далечината се чуват картечни изстрели). Нейната авторка също така добавя, че пилотите в експеримента са спели в стол, но и легло би свършило същата работа.

Е, нищо не пречи да пробвате и вие.

Източник: IFLScience

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You - Petit Biscuit