Много ясно: комплиментите са нещо хубаво и всички обичаме да ги получаваме. Но понякога те са крайно неуместни, защото бихме могли неволно да засегнем някого. Ето кои 6 комплимента са абсолютно табу!

1. Относно теглото

Изречения като: „Ей, страхотно! Стопил си сланинките!“, биха могли сериозно да засегнат човека отсреща. В крайна сметка тук се прокрадва посланието, че преди в нашите очи другият е бил порядъчно тлъст. Ето защо е по-добре да се въздържате от коментар.

2. Относно вкуса за мода

Едни винаги са облечени по последна мода, други предпочитат спортното облекло, а трети – класическото. Някои пък се отнасят с пълно безразличие към модните тенденции. В никакъв случай не бива да казвате на някого: „Колко хубаво, че не се водиш по модата!“, защото това може да прозвучи като обида. Дори ако облеклото на човека отсреща не е по вашия вкус, не означава, че не разбира от мода. Има разни вкусове, особено по въпроса за дрехите. Обидни са и изречения като: „На мен не ми харесва особено, но на теб ти стои супер!“ Непременно ги избягвайте!

3. Относно възрастта

„Уау, съвсем не изглеждаш зле за възрастта си!“ Темата за възрастта е много деликатна. С това добронамерено изказване можем да сериозно да нараним някого, без да искаме. Другият би могъл да го изтълкува така, все едно не го намираме за особено привлекателен.

4. Относно външността

„Охо, на тази снимка от 2010 изглеждаш страхотно!“ И в това привидно мило изказване се съдържа жило. Другият може да го приеме като обида към сегашната му външност според мотото: Преди си бил красив, но вече не. По-добре не навлизайте в тази опасна територия!

5. Относно поведението

И този „комплимент“ е табу: „Колко хубаво, че си запазил детското в себе си“. Той също съдържа скрита обида. С него сякаш намеквате, че другият е прекалено наивен и инфантилен. Нищо чудно, ако човекът се почувства засегнат.

6. Относно кариерата

По принцип е приятно да те похвалят за целеустремеността. Но комплименти от рода на: „Браво на теб, че направи такава шеметна кариера!“ оставят горчив привкус. Означава ли това, че човекът е минал през трупове, за да се издигне в службата? Че се е превърнал в безогледен кариерист?